Çelik, Basra Alçak Basınç Merkezi'nin yaz aylarında Türkiye'nin sıcaklık durumu üzerinde en belirleyici sistem olduğunu belirtti. Özellikle Marmara ve kıyı Ege dışındaki bölgelerde, sıcaklıkların mevsim normallerinin oldukça üstünde seyredeceğini ve hafta sonuna kadar etkili olacağını açıkladı.

Meteoroloji uzmanına göre, genel olarak Türkiye genelinde yağış beklenmese de, Trakya'nın Karadeniz'e bakan kıyı bölgelerinde salı günü, Doğu Karadeniz'in kıyı bölgelerinde ise perşembe gününden itibaren aralıklarla sağanak yağışlar görülebileceğini ifade etti.

Sıcaklık değerleri İstanbul ve İzmir gibi bölgelerde mevsim normalleriyle uyumlu olacakken, Ankara'da 8 ila 10 derece üzerinde sıcaklıklar beklendiğini aktardı. Özellikle Ankara'da 39-40 derecelik yüksek sıcaklıkların öne çıktığını söyledi.

Ayrıca, Akdeniz kıyılarında hafif bir serinleme yaşandığını belirten Çelik, Batı Akdeniz'de 32-34 derece, Doğu Akdeniz'de 34-36 derece sıcaklıkların gözlendiğini ve Ege kıyılarında 30-32 derece, Marmara'da ise mevsim normalleri civarında 29-32 derece aralığında sıcaklıkların olduğunu paylaştı.

Uzmanlar iç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde aşırı sıcaklıklara dikkat çekerek, özellikle 11:00-16:00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması ve çıkılması gereken durumlarda şapka ve şemsiye kullanılmasını öneriyorlar.