Türkiye son dönemde yoksulun daha yoksul, zenginin daha zengin olmasının önünü açan ekonomi politikalarıyla öne çıkıyor.

En son çalışma ve Sosyal güvenlik Bakan’ın yaptığı açıklamada asgari ücrete temmuz ayında ara zam yapılmayacağı, 10.000 TL emekli aylığı alanlara ise sadece enflasyon farkı kadar iyileştirme yapılacağı açıklanmıştı.

Zam Bekleyenler Hayal Kırıklığı Yaşıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmayacağını ve 10 bin liralık emekli aylığına sadece enflasyon farkı kadar iyileştirme yapılacağını duyurdu. Bu açıklama, milyonlarca dar gelirliyi zamlardan mahrum bırakırken, milletvekillerinin ise temmuzda asgari ücretin yaklaşık 2.5 katı zam alacakları gerçeğiyle çelişiyor.

Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminin enflasyon tahminlerinin tutması durumunda, ilk 6 ayda tüketici enflasyonunun yaklaşık yüzde 23.5 olacağı öngörülüyor. Bu durumda, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin aylıklarına enflasyon oranında, yani yaklaşık yüzde 23.5 oranında zam yapılabilir.

Örneğin, aylığı 15 bin lira olan bir işçi emeklisi, temmuzda yaklaşık 3 bin 525 lira zam alarak aylık gelirini 18 bin 525 liraya çıkarabilir.

Dar Gelirli Kesimlerde Hayal Kırıklığı

Memur ve memur emeklilerine yüzde 10 toplu sözleşme zammı ile yüzde 7.39 oranında enflasyon farkı verilmesi kararı alındı, böylelikle toplam zam oranı yüzde 18.13'e ulaşacak. Bu zamdan milletvekilleri ile milletvekili emeklileri de otomatik olarak faydalanacaklar. Halihazırda milletvekilleri 141 bin 883 lira, milletvekili emeklileri ise 96 bin 958 lira maaş alıyorlar. Ayrıca, emekli olup aynı zamanda milletvekilliği yapanların aylık geliri ise 238 bin 841 lira olmakta, ki bu rakam asgari ücretin 14 katını aşıyor.

Temmuz ayında asgari ücrete herhangi bir zam yapılmayacakken, milletvekilleri gibi asgari ücretin 14 katı maaş alanlara yaklaşık 43 bin 302 lira, yani yaklaşık 2.5 asgari ücret tutarında zam yapılması planlanıyor. Böylelikle vekilin aylık geliri 14 asgari ücretten 16.5 asgari ücrete yükselecek.

Bakan Işıkhan: Asgari Ücrete ve Emekli Aylıklarına Zam Yapılmayacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete herhangi bir zam yapılmayacağını ve emekli aylıklarına ek bir zamın olmayacağını açıkladı. Bakanın verdiği bilgilere göre, emekli aylıklarına sadece enflasyon farkı ödenecek. Yapılan hesaplamalar, 6 aylık enflasyon farkının yaklaşık yüzde 7.4 civarında olabileceğini gösteriyor.

Bu durumda, en düşük emekli aylığının temmuz ayında yaklaşık 739 lira artarak 10 bin 739 liraya yükselebileceği öngörülüyor. Kök aylığı olan emeklilerin zam oranı ise yaklaşık yüzde 18.13 olabilir.

Kulislerdeki Yeri Sağlam 5 Bakan! Sağlık Bakanı Var mı? Kulislerdeki Yeri Sağlam 5 Bakan! Sağlık Bakanı Var mı?

Ancak, işçi emeklilerinin yüzde 23.5, memur emeklilerinin ise yüzde 18.13 oranında zam alacak olmaları, aralarında 5.37 puanlık bir farkın oluşmasına sebep olacak. Bakan Işıkhan'ın açıklamaları, bu farkın kapatılmayacağını işaret etti.