Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrette ara zammın seçim öncesi değil, temmuz ayında gerçekleştirileceğini açıklamıştı. Sabah gazetesinden Faruk Erdem'in haberine göre, asgari ücret konusunda yeniden bir komisyon toplantısı haziran ayında yapılacak. Bu toplantıda asgari ücretin belirleneceği ve ne kadar zam yapılacağı konusunda karar verilecek.

MEMURLAR VE MEMUR EMEKLİLERİ

Kamuda görev yapan memurlar ve emekli sandığı emeklilerinin maaş artışları toplu sözleşme ve enflasyon farkı ile belirleniyor. Temmuz'da yüzde 6 toplu sözleşme artışı ve ilk 6 ayda yüzde 8'lik oran aşıldığı için enflasyon farkı alacak memurların ve memur emeklilerinin artışı ise yukarıdaki belirttiğimiz yüzde 21.43'lük 6 aylık enflasyon tahminine göre yüzde 19.18 çıkacak.

Buna refah payı eklenmesi de söz konusu olabilecek. Refah payının yüzde 30'a tamamlama ya da 15 puan ile yüzde 35'e çıkartma şeklinde olabileceği tahmin ediliyor.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİ

Emekliler enflasyon oranına göre maaş artışı alıyor. Ocak ev Temmuz aylarında belirlenen 6 aylık enflasyon SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin artış oranını gösteriyor. Ancak hükümet bir söredir bu artışa ilaveten refah payı da ekliyor. Ocak ayında 6 aylık enflasyon yüzde 15 çıkmış Başkan Erdoğan buna 15 puan daha ilave etmişti.

Bu yıl enflasyon verilerine bakıldığında Ocak-Mart enflasyonunun yüzde 12.52 çıktığı görülüyor. Merkez Bankası'nın açıkladığı Piyasa Katılımcıları AnkeEkonomistlerle yapılan ankette Nisan ayı için yüzde 2.65, Mayıs için yüzde 2.46, Haziran için de yüzde 2.61 enflasyon tahmini yer aldı. Bu tahmine göre ilk 6 aylık enflasyon yüzde 21.43 olarak gerçekleşecek. Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz artışı refah payı hariç yüzde 21.43 olacak.

Ekonomistlerle yapılan ankette Nisan ayı için yüzde 2.65, Mayıs için yüzde 2.46, Haziran için de yüzde 2.61 enflasyon tahmini yer aldı. Bu tahmine göre ilk 6 aylık enflasyon yüzde 21.43 olarak gerçekleşecek. Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz artışı refah payı hariç yüzde 21.43 olacak.

11 bin lirayı aşabilir

Yüzde 20'nin üzerinde gelebilecek 6 aylık enflasyona göre artışın da yüzde 20 - 30 arasında olması bekleniyor.

Bu orandaki artışla net asgari ücret 11 bin lirayı geçmiş olacak.

Asgari ücret rakamının 10 bin lira ile 11.500 TL arasında bir noktada netleşmesi bekleniyor.