Son dönemde doktorlar, oldukça fazla uyuz vakasına tanıklık ediyor. Uyuz, kaşıntılı bir deri hastalığıdır ve toplu ortamlarda kolayca bulaşabilir. Bu nedenle uzmanlar, vatandaşlara toplu ortamlarda özel bir dikkat göstermeleri çağrısında bulunuyorlar.

Uzmanlar, hastalığın en hızlı yayıldığı ortamlara dikkat çekiyor ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyorlar. İnsanların hijyen kurallarına ve kişisel temizliğe özellikle hassas davranmaları gerekiyor.

Uyuz salgını, ciddi bir sağlık tehdidi oluşturuyor ve hızla yayılabileceği için önlem alınması hayati önem taşıyor. Vatandaşlar, uzmanların önerilerine kulak vermeliler ve kişisel hijyenlerine büyük önem vermeli, toplu ortamlarda dikkatli olmalılar. Bu salgına karşı hep birlikte sorumlu davranmalı ve yayılmasını engellemeliyiz.

Uzmanlardan korkutan uyarılar!

Doktorların şu sıralarda başvurularının oldukça sık arttığını belirttiği uyuz hastalığı çok hızlı yayılan bir kaşıntı hastalığı olarak açıklanıyor. Ailelerde, hapishanelerde, okullarda ve bunun gibi toplu ortamlarda oldukça çabuk ve kolay yayılabilen uyuz hastalığı insanlara canından bezdirecek derecede kaşınma ile işkence çektiriyor. Doktorlar vatandaşların bu hastalığın çok hızlı yayılmasından dolayı tedbirlerin alınması gerektiğini belirtiyorlar.

Konu ile ilgili açıklamalar yapan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, konuyla ilgili olarak, "Özellikle son 6 aydır dirençli uyuz vakalarında bir artış var. Tüm aile fertleri kaşınarak bize geliyorlar. Tüm dünyada uyuzun arttığına dair yayınlar da çıkmaya başladı " diyerek uyuz hastalığının oldukça ciddi bir boyuta ulaştığına dikkat çekti.

Belirtileri neler? Alınması gereken tedbirler neler?

Uzmanlar uyuz hastalığının belirtileri olarak, ciltte şiddetli kaşıntı, kızarıklık, döküntü ve tünellerin oluşması olarak belirtilirken bazı kişilerde nadirde olsa baş ağrısı yorgunluk, ateş, huzursuzluk ve uyku problemleri gibi belirtilerinde görülebileceğini belirtiyorlar.

Uyuz hastalığından korunmak için alınması gereken tedbirler olarak ise; en başta dikkat edilmesi gereken, kişisel hijyen ve temizlik olarak açıklanırken bu çerçevede Düzenli olarak elleri yıkamak, temiz giysiler giymek ve temizlenmiş yatak takımı kullanmak uyuz hastalığının yayılmasını önlemeye yarayacak tedbirler olarak açıklanıyor.

kamuajans