Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta yoğun bir gündem var. İşte gündem başlıkları ve detayları…

2024 Yılı Haziran Dönemi İller Arası Yer Değiştirme Kurası: Heyecan Dorukta 2024 Yılı Haziran Dönemi İller Arası Yer Değiştirme Kurası: Heyecan Dorukta

Kripto Varlıklar

Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta, kripto varlıklara ilişkin 19 maddelik kanun teklifi görüşülecek. Bu teklif, hizmet sağlayıcılar için sermaye şartı getiriyor. Düzenlemeye göre, hizmet sağlayıcıların kuruluş ve faaliyetleri için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) izin alınacak. Ayrıca, kripto varlıkların ihracı, satışı ve dağıtımı için de SPK'ya yetki verilecek. Tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak.

Para Politikası

Salı günü Plan ve Bütçe Komisyonu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ı ağırlayacak. Karahan, küresel ekonomi, enflasyonla mücadele ve para politikası hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapacak. Faiz kararları, kur politikası ve kur korumalı mevduat hesaplarındaki son durum da ele alınacak. Karahan, sunumunun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtlayacak.

Sivil Havacılık

AK Parti'nin ulaştırma alanında önemli düzenlemeler içeren kanun teklifi, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu gündeminde. Düzenleme ile ruhsatsız insansız hava aracı uçuranlara 60 bin lira, izinsiz paraşütle atlama yapanlara 500 bin lira ceza verilecek. Denizcilik sektöründe ücretler yeniden belirlenecek ve havaalanlarının çevresindeki yapılara ilişkin düzenlemeler yapılacak.

Eğitimde Şiddetin Önlenmesi

Eğitimde şiddetin önlenmesine yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi hazırlıkları tamamlanmak üzere. Teklifin bu hafta Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor. Düzenlemeye göre, tüm eğitim çalışanlarına yönelik tehdit, hakaret, direnme ve saldırı gibi suçlarda cezalar yüzde 50 oranında artacak. Şiddet olaylarında hapis cezası ertelenemeyecek ve doğrudan tutuklama sebebi sayılacak.

Başıboş Sokak Köpekleri

Başıboş sokak köpekleri sorununa çözüm için AK Parti grubunun çalışmaları devam ediyor. Kanun teklifi sunulmadan önce, muhalefet partilerinin milletvekilleri görüş bildirecek.