Enerji ve maden alanlarındaki yeni düzenlemelerden, zeytinliklerin taşınmasına, otomobil vergilerindeki değişimden teşvik indirimlerine kadar birçok başlık Genel Kurul’da görüşülecek.
Zeytinlikler Taşınabilecek, Teşviklerde Yüzde 85 İndirim
Yeni yasa teklifine göre, enerji projeleri için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı şart koşulacak. Ancak bu karar, teşvik ve ruhsat başvurularını engellemeyecek. Elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yapılan madencilik faaliyetleri zeytinlik alanlara denk gelirse, zeytin ağaçları kamu yararı gerekçesiyle taşınabilecek.
Ruhsat bedeli üzerinden ayrı bir rehabilitasyon bedeli alınacak. Ayrıca, zeytin ağaçlarının taşınması durumunda ihtiyaç duyulan Hazine arazileri 10 yıl süreyle rayiç bedel üzerinden kiraya verilebilecek.
Yenilenebilir Enerjiye Acele Kamulaştırma Yetkisi
Yenilenebilir enerji projeleri için gerekli araziler, 31 Aralık 2030 tarihine kadar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nca (EPDK) acele kamulaştırma kapsamına alınabilecek. Bu tesislerin izin, kira ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 oranında indirim uygulanacak. Enerji ithalatını azaltmaya yönelik bu teşviklerin süresi 5 yıl daha uzatılacak.
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ekonomi Paketi Masada
Aynı hafta Plan ve Bütçe Komisyonu da ekonomiye dair önemli değişiklikleri ele alacak. Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu'na yönelik yeni tekliflerle, döviz ve kıymetli maden ticareti için yeni izin düzenlemeleri getirilecek. Ayrıca bazı hibrit ve fosil yakıtlı araçlar için ÖTV matrah eşikleri yeniden belirlenecek.
Kurumlar vergisinde ise teşvik uygulamaları güncellenecek. En fazla 10 yıl boyunca ve %60 oranında uygulanabilecek indirimli vergi sisteminin kapsamı netleştirilecek.
KİT Komisyonu ve Araştırma Komisyonları Da Aktif
Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu, TPAO, BOTAŞ, Çaykur ve Türkiye Şeker Fabrikaları gibi büyük kamu kuruluşlarının 2021 ve 2022 mali hesaplarını inceleyecek. Aynı zamanda Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu çalışmalarına devam ederken, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda da yeni alt komisyonlar kurulacak.