Tasarruf tedbirleri ile ilgili yayımlanan Genelgede, Bakanlıklarda en fazla 3 makam aracının kullanılabileceği yer alırken, savunma ve güvenlik hizmetleri harici olmak üzere kamu kurumlarında toplu taşıma personel servis hizmetinin de sonlandırılması öngörülüyor.

Kamuda Tasarruf Dönemi Başladı!

Geçtiğimiz günlerde ayrıntıları açıklanan kamuda tasarruf dönemi bugün resmen başladı. Tasarruf tedbirlerine dair Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Genelgeye göre, bakanlıklarda en fazla üç araç makam hizmetlerinde kullanılabilecek. Savunma ve güvenlik hizmetleri hariç olmak üzere, toplu taşıma olan yerlerde kamu kurumları personel servisi hizmetini sonlandıracak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda 100 milyar liralık tasarruf önlemleri kapsamında atılacak adımları geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Bu kapsamda dikkat çeken bir diğer karar ise 'fazla mesai' uygulamasına ilişkin oldu.

Yayımlanan genelge ile kamuda tasarruf tedbirleri resmen hayata geçirilirken, tüm kamu kurumlarının bu tedbirlere uyması ve uygulamanın titizlikle denetlenmesi hedefleniyor.

Kamuda Tasarruf Tedbirleri: İşte Uygulanacak Maddeler

Kamuda tasarruf dönemi resmen başladı ve bu kapsamda uygulanacak tedbirler Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte tasarruf tedbirleri paketinde yer alan maddeler:

1. Personel Servisi: Savunma ve güvenlik hizmetleri hariç, toplu taşıma olan yerlerde kamu kurumları personel servisi hizmetini sonlandıracak. Hizmet alımı yoluyla sağlanan personel servisi ise sözleşme süresi bitene kadar devam edecek.

2. Kamu Taşıtları: Kamu taşıtları yerli ve elektrikli taşıtlara dönüştürülecek. Bu amaçla mevcut araçların tasfiye edilmesi şartıyla elektrikli taşıt satın alınabilecek. Ayrıca, kamu kurumlarının mevcut kiralık araçları, sözleşme süresi bitince izin alınmadan yeniden kiralanmayacak.

3. Taşıt Kullanımı: Vakıf, dernek, sandık, banka, birlik, firma, şahıs ve benzeri kuruluş veya kişilere ait taşıtlar, kamu kurumlarınca izin alınmadan hiçbir şekilde kullanılmayacak. Bakanlıklarda en fazla üç araç makam hizmetlerinde kullanılabilecek.

4. Cep Telefonu Hakkı: Cep telefonu hakkı sadece Cumhurbaşkanı yardımcısı, bakanlar, yüksek yargı organı başkanları, valiler, belediye başkanları ve üst yöneticilere tanınacak.

5. İlan ve Reklam: Kamu kurumları, faaliyetleriyle doğrudan ilgili tanıtımlar hariç basın yayın organlarına ilan ve reklam veremeyecek.

Bu tedbirlerin uygulanması ve denetimi titizlikle takip edilecek, aykırı hareket edenler hakkında gerekli yaptırımlar uygulanacak. 

Fazla Mesai ve İzinler Düzenleniyor

Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması amacıyla yürürlüğe giren tasarruf tedbirleri kapsamında, kamu personelinin çalışma ve izin koşullarında önemli düzenlemeler yapıldı. İşte yeni uygulamalar:

1. Fazla Mesai ve Nöbet Ücretleri: Kamu personeli, zorunlu haller dışında fazla mesai ve nöbet ücreti alacak şekilde çalıştırılamayacak.

Kriz Büyüyor: Hastane Müdürü ve VİP Ekibi Görevden Alındı! Kriz Büyüyor: Hastane Müdürü ve VİP Ekibi Görevden Alındı!

2. Yıllık Ücretli İzinler: Yıllık ücretli izin süreleri ilgili yıl içinde kullandırılacak. Geçmişte kazanılmış ve birikmiş izinler ise 3 yıl içinde kullandırılacak.

3. Giyecek Yardımı: Memurlara toplu sözleşme gereği yapılacak giyecek yardımı, ayni olarak gerçekleştirilecek. Bu destek için çek, kupon gibi araçlar kullanılmayacak ve nakdi ödeme yapılmayacak.

4. Uçuş Mileri: Memurların hava yolu seyahatinde kazandığı uçuş milleri, kamu kurumları tarafından kullanılacak.

personel sağlık