Dikkat çeken hususlardan biri de alınan tedbirlerin titizlikle takip ve denetlenmesi ile aksi davranışların cezalandırılmasıyla ilgili düzenlemelerdir. 

Genelgeye aykırı davrananlara ceza var

Yeni Genelgede, tedbirlerin uygulanmasının titizlikle takip edileceği, denetleneceği, raporlanacağı ve genelgeye aykırı davrananlar hakkında gerekli yaptırımların uygulanacağı belirtilmektedir.

Bu Genelgenin uygulanması ile ilgili olarak tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından gereken tedbirler alınacak her kademedeki yönetici tasarruf ilkelerinin uygulanmasından sorumlu olacaktır

ifadesi Genelgede vurgulanmıştır. 

Tasarruf Tedbirleri Genelgesi çözüm olabilir mi?

Ancak, sağlık sektöründe bu kadar çok kadro ve unvan bulunmaktadır ki, Sağlık Bakanlığı'nın bunları düzenlemesi gerekmektedir. Acaba Tasarruf Tedbirleri Genelgesi, bu duruma bir çözüm bulabilecek mi?

Mevzuatta olmayan kadrolar

Öncelikle, mevzuatta olmayan kadroların oluşturulduğu görülmektedir. Sözleşmeli yöneticiler tarafından alan sorumluları, koordinatörler, gündüz süpervizörleri gibi kadrolar atandığı biliniyor. 

Sorumlu ayrı sorumlu yardımcısı ayrı

Gözetmen hemşirelerin (süpervizör) gündüz çalışamayacağı açıkça belirtilmesine rağmen, gündüz çalıştırıldıkları ve bazen geceleri de gündüzlerde iki kişinin olduğu sahadan gelen bilgiler arasında. Birimlerde sorumlu ve sorumlu yardımcısı atamalarının yapıldığı, ancak personelin görev yapması için gerekli ekipmanın olmadığı dile getirilmektedir. 

Sağlık Bakanlığının mevzuatında olmayan bu tür görevlendirmelere Tasarruf Genelgesi'nin nasıl bir engel olacağı merak konusudur.

Tasarruf Genelgesi ile yeniden gündeme geldi

Genelgede, "Mevcut personelin etkin ve verimli çalışmasını sağlamak üzere gerekli tedbirler alınacak, bu personel hizmet standartlarına uygun ve dengeli bir şekilde görevlendirilerek görevlendirilecek ve atıl personel oluşmasına izin verilmeyecektir" ifadesine yer verilmiştir. Sağlık alanında sürekli ve kanuna aykırı geçici görevlendirmelerin sona erip ermemesi, Tasarruf Genelgesi ile yeniden gündeme gelmiştir.

İş gücü eksikliği had safhada

Pandemi Dönemsel Kontrol (PDC) dolu olanlar, il-ilçe Sağlık Müdürlükleri ve 112 Başhekimliklerine süresiz ve kanuna aykırı olarak görevlendirilmiş ve şu anda 112 istasyonlarında ve hastanelerde görev almaktadır. Bu durum, iş gücü eksikliği nedeniyle geride kalan personele nöbet ücreti ve fazla mesai ücreti ödenmesine neden olmaktadır.

Kamu personeli, zorunlu olmayan durumlar dışında fazla çalışma ücreti ve nöbet ücreti alacak şekilde çalıştırılmayacak. Fazla mesai yaptırılması durumunda, çalışanın serbest zamanını kullanması teşvik edilecektir.

İş Kanunu'na göre, fazla çalışma yapan işçi, zamlı ücret yerine her saat fazla çalışma için bir saat 15 dakika veya bir saat 30 dakika serbest zaman kullanabilmektedir. Denkleştirmede ise, işçiyle işverenin anlaşmasıyla haftalık 45 saat olan çalışma süresi, haftanın çalışılan günlerine göre dağıtılarak işçinin daha az sürelerle çalışması sağlanmaktadır. Denkleştirme süresi genellikle iki ay olarak belirlenmektedir.

Sağlık Bakanlığı’nda Sözleşmeli Sağlık Yöneticisi Atamalarında Yeni Düzenleme Sağlık Bakanlığı’nda Sözleşmeli Sağlık Yöneticisi Atamalarında Yeni Düzenleme

Kamu personeli zorunlu haller dışında fazla mesai ücreti alacak şekilde istihdam edilmeyecektir kamu kurum ve kuruluşları fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma giderlerini askeri seviyede tutmak amacıyla 22.5-2023 tarihli ve 4.857 sayılı iş kanunda yer alan serbest zaman ve denkleştirme süresi hükümlerini öncelikli uygulayacaktır” personel sağlık

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten taşra teşkilatların talimat gitti. Malmüdürlükleri yeniden yapılandırılacak. 300 mal müdürlüğü kapatılacak.

Bakalım Sağlık Bakanlığı Mevzuata aykırı süresiz torpil ile yapılan Geçici Görevlendirmeleri ve usulsüz unvanlara yapılan atamaları sonlandıracak mı?