TÜİK’in Mayıs ayı enflasyon verisini yüzde 3,37 olarak açıklaması ve yıllık enflasyon oranının yüzde 75,45'e yükselmesi, memur zammı ve emekli maaşlarındaki artışların ne olacağı konusunda merak uyandırdı.

Enflasyon Verileri ve Zam Oranları

TRT Haber'e canlı yayın konuğu olarak katılan Uzman Tarkan Zengin, memur ve emekli maaşlarının Temmuz ayında ne kadar artacağına dair öngörülerini paylaştı. Son 5 aylık enflasyon oranının yüzde 22,72 olarak gerçekleştiğini belirten Zengin, SSK ve Bağkur emeklilerinin Ocak ve Haziran ayları arasında bu oran üzerinden artış alacağını söyledi.

Beş aylık enflasyona göre SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarının yüzde 22,72 artacağını ve Haziran ayı enflasyonunun eklenmesiyle bu oranın yüzde 25 seviyelerine çıkmasının beklendiğini ifade etti.

Zengin’in Memur ve Emekli Maaşları Açıklaması

Memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı dahil olmak üzere 5 aylık enflasyona göre alacakları artışın yüzde 17,38 olduğunu belirten Zengin, Haziran ayı enflasyonunun eklenmesiyle bu oranın yüzde 20 civarında olacağını tahmin etti.

SSK ve Bağkur emeklilerinin aylık artışlarının yüzde 22,72 olacağı, memur ve memur emeklilerinin ise yüzde 17,38 oranında artış alacağı ifade edildi. Ancak bu oranlara Haziran ayında gerçekleşecek enflasyon verilerinin de ekleneceği belirtildi.

Zam Farklılıklarının Nedenleri

Zengin, memur ve memur emeklileri ile SSK ve Bağkur emeklilerinin enflasyon farklarının dönemsel olarak değiştiğini ve bu durumun bazen memur emeklileri lehine, bazen ise SSK ve Bağkur emeklileri lehine olduğunu vurguladı.

Ocak 2024'te memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı nedeniyle yüzde 49,25, SSK ve Bağkur emeklilerinin ise yüzde 37,57 oranında zam aldığını hatırlatan Zengin, bu farkın Cumhurbaşkanı’nın açıklamasıyla eşitlendiğini belirtti.

Bu yılın farklı olmasının temel nedeninin, memur ve memur emeklilerinin Ocak ayında toplu sözleşmeye göre yüzde 15 zam almış olması olduğunu belirten Zengin, Temmuz ayında ise yüzde 10 zam alacaklarını ifade etti. Yüzde 10 zammın üzerine, enflasyon farkı olarak yüzde 15'in üzerindeki enflasyon farkının ekleneceğini belirten Zengin, bu dönemde oluşan 5 puanlık farkın, Ocak ayında memur ve memur emeklilerinin aldığı yüzde 15'lik zamdan kaynaklandığını söyledi.

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarının netleşmesi için Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanması bekleniyor.

Son 19 Yılda Vergi Yükü Emekçilerin Sırtına Yüklendi: Doktorun Kaybı 88 Bin, Hemşirenin 41 Bin Lira Son 19 Yılda Vergi Yükü Emekçilerin Sırtına Yüklendi: Doktorun Kaybı 88 Bin, Hemşirenin 41 Bin Lira

Bu süreçte, hem memurlar hem de emekliler için zam oranlarının belirlenmesi büyük bir merak konusu olmaya devam ediyor.