Duruşmaya, Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın yanı sıra avukatları da katıldı. TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut ve emek, meslek ve insan hakları örgütlerinin temsilcileri de duruşmayı izlemek üzere hazır bulundu.

Dava, Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın bir canlı yayında Türk Silahlı Kuvvetleri hakkında ortaya attığı iddiaların ardından başlatılmıştı. Milli Savunma Bakanlığı, Fincancı'nın bu açıklamaları nedeniyle tazminat talebinde bulunmuş ve hukuki süreç başlatılmıştı.

Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın Türk Silahlı Kuvvetleri hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle açılan tazminat davasının ilk duruşması, mahkeme dava şartlarının yerine getirilmediği iddiasıyla yapılan itirazların reddedilmesi sonucu ertelendi. Yeni duruşma, 11 Ocak 2024 tarihine planlandı.

Duruşma sonrasında Dr. Şebnem Korur Fincancı, basına yaptığı açıklamada, dava nedeniyle gerekçe oluşturulan açıklamalarını yurttaş sorumluluğu, akademisyenlik görevi ve insan hakları mücadelesi bağlamında yaptığını belirtti. Ayrıca, insan hakları ihlali iddialarını değerlendirmenin, tartışmanın ve eleştirmenin dünyanın her yerinde bir yükümlülük olduğunu vurgulayarak canlı yayında TSK hakkında yaptığı açıklamaların arkasında olduğunu göstermiş oldu.