Kocaeli Gebze’de özel hastane Acil Servis girişinde ve içerisinde yaşananlar tam bir sağlık skandallı olarak kayıtlara geçti.

Özel hastane yetkilileri 112 ekibi sorumlu Parmediği ve ekibi hastane tıbbi direktörü olarak görüştükleri kişinin ağzı alınmayacak hakaretvari sözleri ile sağlıkta şiddetin bir boyutunu yaşadılar.

“Ben istersem 112’yi alırım”

Kendisini hastanenin tıbbi direktörü olarak tanıtan şahıs, “hastane benim. Ben istersem 112’yi alırım istersem almam” şeklinde sözlerle acil vaka getirin sağlık personellerine hastaneye almadığı, zorluk yaşattığı iddia edildi.

"Sağlık Müdürününde Haberi Var"

Diğer taraftan Hastane Direktörü olduğunu söyleyen kişinin İl Sağlık Müdürünü kastederek,  sizi hasteneye almayacağım, Yüksel’inde haberi var hatta sağlık bakanlığının da haberi var şeklinde sarf ettiği sözler ise kafa karıştırdı.

Olayın şu şekilde geliştiği ileri sürüldü:

Sosyal güvencesi olmayan fakat kendi istek ve talebi doğrultusunda GEBZE'de özel bir hastaneye 112 ekiplerince hasta nakli yapıldı. Özel hastanede hastaya hiç bir müdahale de bulunulmadan parasını ödeyip ödeyemeyeceği soruldu. Hasta parasını ödeyeceğini söylesede aynı soru defalarca hastaya yönlendirildi.

Artık hasta kendini iyi hissetmediğini ve doktorun kendisine bakması için yalvarmışsa da parasını ödeyip ödemeyeceği  sorulmaya devam edildi hatta ödemezse doktorun bakmayacağı bile hastaya söylendi. Bu sırada tüm bu olayı izleyen konuşmalara şahit olan acil servis doktoru hasta para ödemediği için kendini iyi hissetmediğini söylese de muayene etmemiş hastaya herhangi bir tıbbi işlemde bulunulmamıştır.

Tüm bu söylemlere karşı tepkisiz kalamayan 112 ekibi bu yapılanın etik olmadığını hastanın durumunun iyi olmadığını hastanın sağlık hizmeti alma hakkı olduğunu söylediği için hastane de sorumlu personel siz görürsünüz şimdi deyip doktora asla hastayı teslim almaması söyleyip hastanenin tıbbi direktörünü telefonla aramış 112 ekibinde ki sorumlu paramediğin yüzüne telefonu tutarak al konuş al diyerek telefonu eline tutuşturmuştur.

112 ekibi sorumlu paramediği telefonu almak zorunda kalmış karşı tarafta kendini hastanenin tıbbi direktörü olarak tanıtan şahıs

bana bak siz kim oluyorsunuz da sorun çıkarıyorsunuz s*ktir olup gideceksiniz benim hastanemden Hastane benim ben istersem 112 yi alırım istersem almam

şeklinde bağırmaya başlamış, 112 ekip sorumlusu paramedik ‘kamu personeli ile bu şekilde konuşamazsınız burası sağlık bakanlığıyla sgk ile anlaşmalı bir kurum bu şekilde istersem alırım istersem almam diyemezsiniz’ diye karşılık vermiştir.

Tıbbi direktörü ‘bana bak senin kafan basmıyor mu benim elim kolum uzun bak sana neler yapacağım göreceksin sen hastane benim diyorum sen hala sağlık bakanlığı diyorsun kamu diyorsun ne olursanız olun hastane benim almıyorum bundan sonra bak gör senin aklını nasıl alacağım ben’ şeklinde tehdit ve hakaretlerini sürdürüyor.

112 ekibinin başka bir vaka götürdüğünde bu defa hastanın teslimi için başka bir alana alınıyor hastane yönetiminin hasta teslimlerini artık bu alanda yapacağı bilgisi veriliyor

Ekip gösterilen alana girdiğinde güvenlik görevlileri ekibin üzerine yürüyor bundan sonra hastaneye hasta getirmeyin hasta getirirsenizde içeriye girmemeleri söylüyorlar ekip hastayı doktora teslim edip ayrılacağız hastanın sorumluluğu doktora teslim edene kadar bizimdir deseler de güvenlik personellerinden biri  kadın 112 personeli kolundan tutup zorla dışarı çıkarmaya çalışıyorlar hastaneye alınmayacaklarını bunun hastane sahibinin talimatı olduğunu hatta bu durumdan il sağlık müdürü yüksel pehlevanın hatta ve hatta sağlık bakanlığının bile haberi olduğunu söylüyorlar

Personeller tüm bu kargaşanın içinde etrafa bakınıyorlar ki kamera yok, hastanenin hasta teslimlerinde başka alana almasının sebebi 112 ekibine uygulayacakları fiziksel şiddeti ve tehditi örtbas etmek olduğu ileri sürüldü. 112 ekibi hastaneden ayrılıyor. Peşinden hastane sahibi 112 ekibinde bulunan ekip sorumlusunun şahsi cep telefonunu arayarak ‘ ben sana benim hastaneme gelmeyeceksin demedim mi ? gelmeyeceksin gelmeyeceksin gelmeyeceksin seni hastaneme almıyorum. Senin ve şoförüne ben gerekli herşeyi yapacağım. Evet benim şahsi meselesemsiniz ister kamu da memur olun ister ne olursanız olun sizi hastaneme almıyorum. Ben yüksele pehlevana da söyledim tamam mı? yükselin haberi var. dediği iddia edildi.  

112 Acil Sağlık Hizmetleri Çalışanları Sorunlarını Dile Getirdi: "Kötü Çalışma Koşulları Derhal İyileştirilmeli!" 112 Acil Sağlık Hizmetleri Çalışanları Sorunlarını Dile Getirdi: "Kötü Çalışma Koşulları Derhal İyileştirilmeli!"

Senin  ordan da girişini kapattım. Benim elimin kolumun neye uzandığını anlayacaksın sen. Sen benim konuşacağım muatab olacağım insan olamazsın. Bugün de gelmişsin gelmeyeceksin eğer gündüz ben hastane de olsaydım o iş itiş kakışla kalmazdı. Bak sana neler yapardım ben sabah olsaydım. Senin işyerini nerde yaşadığını biliyorum. Bak bu herhangi bir özel hastanede olsa bu süreci çok kolay aşardın belki de infial olurdu ama benim hastanem de olmaz anladın mı?

Ben siyasal yönden çok güçlüyüm. Her ne olursa da olsun ister kamu ister sağlık bakanlığım seni hastaneme almıyorum ‘ şeklinde bağırarak  aşağılamalarını ve tehditlerini ardıardına sıralıyor.

İl sağlık müdürlüğü konuyla ilgili soruşturma yapıyor. Soruşturma boyunca da 112 ekipleri ilgili hastaneye yapılan tehditten dolayı gitmek istemiyor imtina ediyor ve soruşturma neticeliniyor. Siyasi yönden güçlü olduğunu beyan eden hastane sahibine il sağlık müdürlüğü tarafından uyarı cezası veriyor.

Peki soruşturma sonunda uyarı cezası olan bu siyasi yönden güçlü hastane sahibi 112 ekibini hastanesine alıyor mu?

112 ekibi soruşturma sonuçlanınca hasta götürüyor ve içeri alınmıyor.112 ekibine Sokak ortasında yağmurun altında kapı önünde hastayı bırakmasını, kapıda hasta teslim etmesini, içeriye girmesinin hastane sahibince yasak olduğunu hiçbir suretle getirilen hasta ne olursa olsun içeriye girmesine izin verilmediği bilgisi birkez daha kendilerine veriliyor,

112 ekibi sokak ortasında hastayı hastaneye teslim ediyor. Aynı gün 112 ekibi bir başka kanamalı hastayı götürüyor mönitörize edilmiş bu hasta da bile  sonuç değişmiyor ve sokak ortasında halka açık alanda hastanın göğsü açılarak teslim alınıyor.