Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi programının bir geçiş dönemi içerdiğini vurgulayarak, "Nihai hedefimiz sürdürülebilir yüksek büyümedir" dedi. 

“Tasarruf sağlamak istiyoruz”

Bakan Şimşek, "Biz verimlilik odaklı bir ekonomi peşindeyiz, tasarruf sağlamak istiyoruz" ifadelerini kullandı. Pazartesi günü tasarruf tedbir paketinin duyurulacağını belirten Şimşek, İstanbul'da Türkiye'nin ATM Merkezi-TAM projesinin tanıtımında açıklamalarda bulundu. "Biz yatırımları, istihdamı, üretimi ve özellikle ihracatı önceliklendireceğiz. Verimliliği artırmak için tasarruf yapmak önemlidir. Ne kadar tasarruf ederseniz, o kadar fazla yatırım yapabilirsiniz" şeklinde konuştu.

Verimlilik paketini duyurdu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile birlikte gelecek hafta pazartesi günü açıklanacak tasarruf ve verimlilik paketini duyurdu.

Vergiler artmayacak

Vergilerin artırılmayacağını belirten Şimşek, "Enflasyon kalıcı bir şekilde düşecek. En önemli hedefimiz enflasyonun tek haneli rakamlara inmesi. Bunun için gereken adımları atacağız" dedi.

Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle:

"Nihai amacımız sürdürülebilir yüksek büyüme. Bu program, bir geçiş dönemi içeriyor. Özellikle dezenflasyon sürecine geçiş dönemini öngörüyoruz. Ekonomi programı etkili bir şekilde işliyor. Programın odak noktasında yeniden dengeleme var, yani makroekonomik dengesizliklerin giderilmesi söz konusu. Kur ve faiz sübvansiyonu ile ilerleyemeyiz. Sürdürülebilir yüksek büyüme hedefine doğru önemli bir adım olacak."

Cari açığı yüzde 2,5'in altına indirmeyi hedefliyoruz. Türkiye, yüzde 2,5'lik bir cari açıkla hızlı bir rezerv birikimi sağlayabilir.

Altın ithalatındaki düzenleme, bu hedefe ulaşmayı sağlayacaktır. Ancak altın ithalatı uygulamasından vazgeçenler memnun değiller.

Yatırımı, istihdamı, üretimi ve özellikle ihracatı önceliklendiriyoruz. Verimlilik ekonomisi peşindeyiz ve tasarruf yapmayı amaçlıyoruz. Yaptığınız tasarruflar, yatırımları artırmanıza olanak tanır.

Bankalara erişim konusunda durum oldukça iyidir, finansmana erişimde bir sorun yok. Programımız etkili bir şekilde işliyor ve küresel finansmana erişimde herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Türkiye'nin uluslararası bankalardaki konumu oldukça güçlüdür. Hazine çalışmalarını sürdürüyor ve programımızın etkili olduğunu düşünüyoruz, bu da Türkiye'ye olan ilgiyi artıracaktır.

Şu anda kredi derecelendirme kuruluşları notumuzu yükseltiyorlar. Tümünde pozitif bir görünüm var, bu da notumuzun daha da yükseltilmesi anlamına geliyor. Türkiye'nin risk primi azalıyor, bu da finansman maliyetimizin düşmesini sağlıyor.

Enflasyonun yüksek seyrettiği bir dönemdeyiz ve mayıs ayında da yükseliş devam edebilir, ancak son 12 ayda ülkemizde birçok sektörel zorluklarla karşılaştık. Bu durum, sektörel olarak bütçe açığını artırıcı bir etkiye sahip. Bütçe açığının yüzde 10'lara çıkmaması için aldığımız önlemlerin bir kısmı enflasyonist nitelikteydi, ancak bunlar geçici önlemlerdi.

Bazı vergileri artırdık ancak bu yıl bunları artırmayacağız. Dolayısıyla, bu etkilerin temmuz ve ağustos aylarında ortadan kalkmasını bekliyoruz. Enflasyonun kalıcı olarak düşmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. En önemli hedefimiz enflasyonun tek haneli rakamlara inmesini sağlamak.

Önümüzdeki hafta pazartesi günü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile birlikte tasarruf ve verimlilik tedbirlerini açıklayacağız. Bu tedbirlerle ilgili çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. İhracatçılarımızı güçlü bir şekilde destekleyerek verimliliği ve rekabet gücünü artırmak konusunda kararlıyız.

Yatırım ortamının iyileştirilmesi en kritik hedeflerimizden biridir ve bunun için fiyat istikrarının sağlanması önemlidir.