Ankara’da “hasta garantili” iki şehir hastanesinin açılmasıyla birlikte, şehir merkezine yakın birçok hastane yeniden yapılma gerekçesiyle kapatıldı veya bakımsız bırakıldı. Bu durum, vatandaşları şehir hastanelerinde de en az iki hafta sonraya muayene randevusu bulmaya zorladı. 

Sağlık Sendikaları Üye Sayıları: Kimler Zirvede, Kimler Geride? Sağlık Sendikaları Üye Sayıları: Kimler Zirvede, Kimler Geride?

İstenen tetkikler için randevular ise aylar sonraya alınabiliyor.

Uzun Randevu Bekleme Süreleri

SES Ankara Şubesi’nin verdiği bilgilere göre, Ankara’daki şehir hastanelerinde MR, ultrason, endoskopi, kolonoskopi ve histeroskopi gibi tanı koymada kullanılan önemli işlemler için hastalara başvuru tarihinden en az 6 ile 18 ay sonrasına randevu veriliyor.

Cumhuriyet Gazetesi'ne konuşan SES Ankara şubesi yönetim kurulu üyeleri, alanında uzmanlaşmış branş hastanelerinin yükünün şehir hastanelerine kaydırıldığını ve kısıtlı imkânlar ile personel yetersizliği sebebiyle tedavi süreçlerinin aksadığını belirtti.

Hasta ve Sağlık Emekçileri Mağdur

Bu durum, hasta ve hasta yakınlarının mağduriyetine sebep olurken sağlık emekçilerine de artan iş yükü ve şiddet olarak geri dönüyor. SES Ankara Şubesi, tanı koymada belirleyici işlemlere uzun süre ücretsiz ulaşamayan hastaların, özel kuruluşlara yönelmek zorunda kaldığını ve bu nedenle hem beden hem ruh sağlıklarının tehdit altında olduğunu vurguladı. Tanı koyma sürecindeki gecikmeler, tedavinin geç başlamasına neden olurken hastaların yaşamlarının ileri dönemlerinde geri dönüşü olmayan riskleri artırıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Çağrı

Sağlık emekçileri, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenerek, “Bu kısır döngü çemberinde dönen sağlık sisteminde halk sağlığı nasıl korunabilir ve sağlıklı toplum nasıl inşa edilebilir?” sorusunu yöneltti.

SES, sağlık sisteminde yaşanan bu sorunların çözülmesi ve halk sağlığının korunması için acil önlemler alınması gerektiği çağrısında bulundu. Tanı koyma sürecinin hızlandırılması ve hastaların daha hızlı ve etkili sağlık hizmetlerine erişiminin sağlanması için adımlar atılması için Sağlık Bakanı Koca’ya çağrıda bulundu.