Geçtiğimiz yıl mayıs ayında hastanede yapılan TİS yetki toplantısında, üye sayısı fazla olmasına rağmen yetki SES’e verilmemiş ve hukuksuz bir şekilde Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen’e devredilmişti.

Bu duruma tepki gösteren sağlık emekçileri, çeşitli eylemler düzenlemişti.

Hukuksuzluk İddiası

Başhekimlik, İl Sağlık Müdürlüğü’nün görüşünü ileri sürerek yetkiyi Sağlık-Sen’e vermiş, SES’e geçen üyelerin üyeliklerini kabul etmemişti. Bu durum üzerine SES, yetkiye itiraz etmiş ve sorumlular hakkında sendikal hakların gasp edilmesiyle ilgili suç duyurusunda bulunmuştu.

Memur-Sen İstanbul İl Temsilcisi Öztürk'ten Bakan Memişoğlu'na Teşekkür: ‘Yenidoğan Çetesini Ortadan Kaldırdı’ Memur-Sen İstanbul İl Temsilcisi Öztürk'ten Bakan Memişoğlu'na Teşekkür: ‘Yenidoğan Çetesini Ortadan Kaldırdı’

Mahkeme Kararı ve Sonrası

Ankara 4. İş Mahkemesi’nin kararıyla, Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yetkili sendikanın SES olduğu tescillendi. SES İzmir 1 No’lu Şube Üyesi Hava Akcan, 2023 yılı Mayıs ayında yapılan yetki tespit toplantısında yaşanan haksızlıkları hatırlatarak, sendikal haklarının engellenmesi yönündeki davaların devam ettiğini belirtti. Akcan, “Verilen mahkeme kararı ile birlikte Buca Seyfi Demirsoy Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yetkili sendikanın SES olduğu kanıtlanmış oldu,” dedi.

Çalışanlar Üzerindeki Baskı ve Mobbing

Mahkeme kararı, hastane çalışanlarının sendika seçme haklarının engellendiğini ve idari kadroların kullanılarak Sağlık Müdürlüğü’nün de devreye sokulduğunu tescilledi. Akcan, son bir yılda çalışanlar üzerinde baskı kurmaya devam eden, “Bize üye olmazsanız sizi istediğiniz yerde çalıştırmayız, bize geçerseniz rahat edersiniz” gibi söylemlerde bulunan kişilerin olduğunu belirtti. Sağlık-Sen’in yönetim kadrosunda yer alan bir kişinin hastane idaresinde olması, mobbingin en büyük kanıtı olarak gösterildi.

Sendikal Mücadele Sürüyor

Önceki dönemlerde diyalog yolunun kapatıldığını ifade eden Akcan, “Yapılan her türlü sistemsel eksiklikleri kişisel algılayan bir hastane idaresinde ve iş yerinde sendikal mücadelemizi vermeye çalışıyoruz. Bundan sonra da çalışanın yanında olmaya devam edeceğiz. Sağlık politikalarına ilişkin sözümüz ve eylemselliğimizle birlikte iş yerinde iş barışının sağlanması ve sağlıklı çalışma koşulları için mücadelemiz sürecektir,” dedi.