Hekim Birliği Sendikası emekliliğe yansıyan tek kalem maaş talebinin tekrarlayarak hekim maaşlarının en fazla yüzde 30’una denk gelecek şekilde performans varlığına karşı olmadıklarını açıkladı.

Sendika tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Sevgili Hekim meslektaşımız;     

15.06.2022 tarihinin Türkiye hekimlik hak ve onur mücadelesinde yeni bir milat olduğunu düşünüyoruz. Bu tarihi günde ortak eylem kararı alan TTB, TDB, AHEF, AHESEN, BDS, GENEL SAĞLIK İŞ, HEKİMBİRLİĞİ, HEKİMSEN, KADHED, SES ve TABİP-SEN'den oluşan toplam 11 kuruluşa ve iş bırakma eylemine aktif katılım sağlayan sayın üyelerine hekimlik ve hekimler adına şükranlarımızı sunuyoruz.

ÇOK GÜÇLÜ İTİRAZ ETTİK, EDİYORUZ

Hekimlik mesleğinin performans adı altında yok edildiği, saygınlığının zedelendiği, şiddet ve hakaretin her geçen gün arttığı bu ortama ve hastaya hakkıyla zamanın ayrılamadığı, üstelik yeterli ücretin de alınamadığı çalışma şartlarına hep beraber çok güçlü itiraz ettik, ediyoruz.Bu itiraz giderek  gücü ve baskısı artan çok daha gür bir sese dönüşsün istiyoruz. Yarınlarımız, çocuklarımız, ülkemiz ve vatandaşlarımız adına bu çok  büyük mücadeleyi fedakarca veriyoruz. Kamuda hekimlik yapmaya devam edebilmemiz ve halkımızın ücretsiz nitelikli sağlık hizmeti alabilmesi adına  gerekli çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz.

EMEKLİLİĞE YANSIYAN TEK KALEM MAAŞ İSTİYORUZ

Düşük malzeme kalitesi, normalin çok altında, birkaç dakikalık muayene süreleri, aile hekimlerinin ceza yönetmeliği, gelir adaletsizliği temelinde çok düşük ücret elde edilmesi ve buna rağmen caride bir çok kalemin aile hekimlerimize rücu edilmesi, hekim dışı personel  eksikliği gibi bütün bu olumsuz durumların düzeltilmesi adına biz kamu hekimleri top yekün mücadele içerisindeyiz. Biz hekimler, tüm gelişmiş ülkelerdeki gibi ülkemizde de hak ettiğimiz ücretleri kazanarak hekimlik yapmak istiyoruz. Bu şekilde  emeklerimiz ve eğitiminizin karşılığına denk gelen emekliliğe yansıyan  tek kalem maaş istiyoruz.

HEKİMLER VİCDAN İLE CÜZDAN ARASINA SIKIŞIK ŞARTLARDA..

Maaşımızın en fazla %30'una denk gelecek şekilde performans varlığına karşı değiliz. Ancak şu anki sistemde maaşımızın  %300-%400'üne denk gelecek bir şekilde performans sistemi ile hastaları müşteri gibi gören hesaplamalarla verilen ek ödemelerle kabul edilemez bir durum ile karşı karşıyayız. Bu durum sağlıkta sağlıksızlığa neden olan bir sistemin devam etmesi anlamına geliyor. Bu sistem hekimlerin yaşam sürelerinin 58-64 yaş aralığında olmasına neden olarak yaşam haklarını da gasp ediyor. Halkın  uygun şartlarda tedavi olmasını engelleyen, sağlığı değil sağlıksızlığı ve ticareti önceleyen bu sistemi bu ülkenin onurlu evlatları olarak reddediyoruz. Gelişmiş ülkelerde bu şekilde, yeterli olmayan zaman diliminde hizmet veren hekimler soruşturmalara tabi olurlar. Ülkemizde ise bizzat performansa dayalı gelir üzerine kurulmuş bu sistemle, hekimler vicdan ile cüzdan arasında sıkışık  şartlarda hizmet sunmaya zorlanmakta, hastalar ise kendilerine yetersiz zaman ayrılması kaynaklı bu sistem içerisinde sıkışıp kalmaktadırlar.

SAYIN MESLEKTAŞIMIZ, TARİHİN ŞANLI SAYFALARINDA YER ALMAYI İSTEMEZ MİSİN?

Hekimler  cansiperane mücadele etmelerine rağmen bu anlamsız  tempoya yetişememenin zorluğunu yaşamaktadırlar. Bu aşırı hasta yoğunluğu, stresi, endişeyi artırmakta; bu durum ise, her gün yaşanan  şiddete ortam hazırlamaktadır. Bütün bu anlamsız tabloya yaptığımız itirazla şartların iyileşebilmesini hedeflemekte  ve  sesimiz artık duyulsun istemekteyiz. Devasa binaların hekim olmadan hiçbir anlam taşımadığını herkesin anlaması gerekir diye düşünmekteyiz. Halen sendikal mücadeleye katılmamış ve mücadele eden meslektaşına destek vermeyen sayın meslektaşlarımız! Bütün bu olumsuz koşullar düzelsin diye verilen bu mücadeleye destek olarak tarihin şanlı sayfalarında yer almayı  istemez misiniz? Mücadele eden onurlu insanlara destek olarak  mesleki dayanışmaya katkı sunmak, haklarımız için verilen bu mücadelede yer alarak bu anlamsız süreci sona erdirmek istemez misiniz? Unutmayın, bu duruma örgütsüz olduğumuz için geldik.

ARTIK ÖRGÜTLÜYÜZ

Sizin haklarınızı sonuna kadar savunan, her türlü hukuksuzlugun karşısında duran, hekim sorunlarını önceleyen sizin sendikanız olan güçlü hekim sendikaları var. Bir dahaki iş bırakma eyleminde desteğinizi almak ve sizi de aramızda görmek istiyoruz. Lütfen bu çağrımıza kulak verin. İlk olarak hemen sizin olan, sizin hakkınızı aramak ve onurunuzu korumak için kurulmuş olan sendikanıza üye olun. Sonra aldığı kararlara destek vererek sendikal mücadeleyi güçlendirin. Artık sen, ben yok; BİZ varız. Ve gasp edilen haklarımızı ancak hep beraber, bir arada olursak alabiliriz. Bu gerçekliği dikkate alıp davetimize cevap vereceğiniz temennisiyle ,verilen mücadeleyi sizin katkınızla  büyütmemizin ve bu şekilde sonuç alabilmemizin tam zamanıdır diye düşünüyoruz. Sevgi ve saygılarımızla.

Hekim Birliği Sendikası Yönetim Kurulu üyeleri