Mevcut düzenleme kapsamında, sendika yöneticisi olan kamu görevlilerinden bazıları aylıksız izin veya haftada 1 gün izin kullanabilirken, bazıları ise haftada 4 saat izin kullanabilmektedir.

Sendika izni hakkı

4688 sayılı Kanun, sendika izni kullanabilme hakkını; sendikaların yönetim kurulu üyeleri ile sendikaların il, ilçe ve işyeri temsilcilerine tanımıştır.

Kanundaki belirlemeye göre;

**Sendika veya konfederasyon yönetim kurulu üyeleri ile sendika şube yönetim kurulu üyeleri, yazılı talepte bulunmaları halinde bu görevleri süresince kurumlarından aylıksız izinli sayılırlar.

**Sendika veya konfederasyon yönetim kurulu üyeleri ile sendika şube yönetim kurulu üyeleri, aylıksız izin kullanma talebinde bulunmamışlarsa, kurumlarındaki görevlerine devam ederler ve (ilgili sendikaları için aranan üye şartının varlığı halinde) haftada bir gün süreyle kurumlarından izinli sayılırlar.

**İldeki üye sayısı 100 ve daha fazla olan sendikaların il temsilcisi, haftada 4 saat süreyle kurumlarından izinli sayılırlar.

**İlçedeki üye sayısı 50 ve daha fazla olan sendikaların ilçe temsilcisi, haftada 4 saat süreyle kurumlarından izinli sayılırlar.

**İşyerinde en çok üye kaydetmiş olan sendika tarafından seçilmiş olan işyeri temsilcileri (işyerindeki kamu görevlisi sayısı 200’e kadar ise bir, 201-600 arasında ise en çok iki, 601-1000 arasında ise en çok üç, 1001-2000 arasında ise en çok dört, 2000’den fazla ise en çok beş temsilci), haftada 4 saat süreyle kurumlarından izinli sayılırlar.

Sendika izin hakkının kullanılması

Kamu görevlileri sendika yöneticileri ile temsilcilerine tanınan izin hakkının (günlük/saatlik), haftanın hangi gününde veya günün hangi saatlerinde kullanılacağı konusunda açık bir düzenleme bulunmamaktadır.

Bu itibarla;

-Sendikaların il ve ilçe temsilcileri ile işyeri temsilcilerine tanınan haftada 4 saat izin kullanma hakkının, aynı günde 4 saat izin şeklinde kullanılabileceği gibi ayrı günlerde toplam 4 saat izin şeklinde de kullanılabileceği,

-Sendika ve konfederasyon yönetim kurulu üyeleri ile sendika şube yönetim kurulu üyelerinden aylıksız izin kullanmayanlara tanınan haftada 1 gün izin kullanma hakkının, haftanın herhangi bir günü kullanılabileceği

değerlendirilmekle birlikte, kamu hizmetlerinin görülmesinde gecikme veya aksama oluşmaması bakımından bu izinlerin kullanım zamanı konusunda kurumlarca belirlemeler yapılabileceğini, ancak bu belirlemelerin sendikal faaliyetlerin kısıtlanması sonucunu doğurmayacak şekilde olması gerektiğini düşünmekteyiz.

memurunyeri