Eskiye nazaran ilaca ulaşımın daha da zorlaştığını belirten SAHİM-SEN Başkanı, ilacın artık lüks hale geldiğini iddia etti.

Sıhhat Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Başkanı, ilaçlardan alınan vergilerin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ya hiç alınmaması ya da yüzde 1 seviyelerine düşürülmesi gerektiğini belirtti. Akarken, ilaca ulaşmanın en temel bir yurttaşlık hakkı olduğunu vurgulayarak, ilaçlardan alınan Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 10'a çıkarılmasının mevcut sorunu daha da derinleştirdiğini dile getirdi.

Akarken, ilaca ulaşımın sağlanması gerektiğini ve ilaçlardan alınan KDV yükünün hafifletilmesi gerektiğini ifade etti. SAHİM-SEN Başkanı, "Eczacıların da belirttiği gibi, vatandaşların ilaçlara erişimini engelleyen her türlü sorun giderilmelidir. Anayasamıza göre Türkiye Cumhuriyeti, toplumsal bir hukuk devletidir ve toplumsal devletlerde vatandaşların ilaçlara erişimi engellenemez. Günümüzde, ilaç bulunamaması ve ilaçlardan yüzde 10'a varan KDV alınması, hastaların ve hasta yakınlarının sırtını yeterince bükmektedir. İlaçlardan alınan KDV oranı yüzde 1'e düşürülmelidir" şeklinde konuştu.

SAHİM-SEN Başkanı Akarken, ilaca ulaşmanın giderek zorlaştığını ve ilacın artık lüks bir ürün haline geldiğini belirtti. Akarken, son zamanlarda Türkiye'de ağrı kesici ve ateş düşürücüler başta olmak üzere kanser, epilepsi, astım, migren, tüp bebek gibi hayati öneme sahip ilaçların piyasada bulunamadığını dile getirdi. İlaca erişim konusunda SAHİM-SEN'e ciddi şikayetlerin geldiğini ifade eden Akarken, enflasyonist ortamdan kaynaklı olarak yabancı ilaç firmalarının piyasadan çekilmeye başlamasının sorunu daha da derinleştirdiğini vurguladı.

Akarken, geçen yıl ilaçlardan alınan KDV oranının yüzde 8'den yüzde 10'a çıkarıldığını ve bu durumun birçok ilacın fiyatının artmasına neden olduğunu belirtti. Sağlık alanının giderek ticarileştiğine dikkat çeken Akarken, şunları söyledi: "Toplum sağlığı açısından ilaç son derece önemlidir. Eğer vatandaşınıza ilacı temin edemiyorsanız veya vatandaşınız ilaca erişemiyorsa, ciddi bir sorunla karşı karşıyasınız demektir. Sağlıklı bireyler için ilaca ulaşmada ve ilaç bulmada herhangi bir sorun olmamalıdır. İlaçlardan alınan yüzde 10'luk KDV, hem vatandaşın hem de eczacının mağduriyetine yol açmaktadır. Gelişmiş ülkelerde ilaçlardan alınan KDV genellikle yüzde 1 veya sıfır (0) olarak belirlenmiştir. Bizim de toplumsal bir devlet olarak, gelişmiş ülkelerdeki uygulamaları vatandaşlarımıza sunmamız gerekmektedir."