Ancak eylem yapan işçiler hakkında tutanak tutuldu. İşçiler, "Hakkımızı aradığımız için bizi korkutmaya çalışıyorlar fakat biz haklı olduğumuzu biliyoruz" dedi.

İşçilerin Talepleri

Etlik Şehir Hastanesi'nde ISS bünyesinde çalışan işçiler, yaşadıkları sorunların çözülmesi için Başhekimlik önünde bir araya gelerek eylem gerçekleştirdi. Eylem sırasında ve sonrasında işçiler hakkında tutanak tutuldu. M-Core binasında çalışan bir temizlik işçisi, "Bizler camları temizlemekle görevliyiz fakat her türlü işten bizi sorumlu tutuyorlar. Bilmediğimiz, eğitimini almadığımız işler bize bırakılıyor. Yoğun bakımdaki hastaların alt bakımını yapmam istendi. Bakımı yaparken yanlışlıkla örtüyü çektiğim için hastanın sondajı çıktı. Hem hastaya hem çalışana eziyet oluyor. Bize 'Bu hastanenin belkemiğisiniz' diyorlar ama bu göz boyamadan ibaret" diye konuştu.

Eylem Öncesi ve Sonrası Tehditler

Eylem öncesinde şefler tarafından tehdit edildiğini belirten bir işçi, "Son dakikada bana kirli bezleri toplamam gerektiğini söylediler. Yürüyüşe gideceğimi söyledim, görevlerim arasında olmayan bir işi yaptırmaya çalıştılar" dedi. Yoğun bakımda çalışan bir diğer temizlik işçisi ise "16 odaya tek başıma bakıyorum; temizlik, alt bakım, oda destek... Tüm yük benim üzerimde. Eleman eksikliği en büyük sorun halinde. Bu yoğun iş yüküne rağmen 17 bin lira alıyoruz; kiram 12 bin, faturalarla birlikte 15 bin giderim var. Ücret yetmiyor. Bu koşullara kimse dayanamıyor. Hastanede bir ayda 30 kişi istifasını verdi" derken, oda destek hizmetinde çalışan bir kadın işçi ise "Başvurduğumuzda temizlik personeli olarak işe alınmıştık. Daha sonra bizi oda destek birimine gönderdiler. İtiraz ettiğimizde ise 'Siz çift sözleşmelisiniz, hem temizlik hem oda destekte çalışacaksınız, buna biz karar veririz' dediler" dedi.

Çalışma Koşullarındaki Yaşanan Zorluklar

Sorunlarının hastane yönetimi ve şirket yetkilileri tarafından göz ardı edildiğini belirten bir temizlik işçisi, "Bize 'Gizli kahramanlarsınız' diyorlar. Sağlık Bakanlığı yetkilileri geldiğinde, onlarla karşılaşmamamız için bizi hastanenin en alt katına gönderiyorlar. 'Ortalıkta görünmeyin' diyorlar" dedi. Başka bir işçi, "Hastanenin açılışı cumhurbaşkanı tarafından yapıldığında, hiçbir gerekçe göstermeden temizlik işçilerini ameliyathaneye götürdüler ve 'Hiçbir yere çıkamazsınız' diye tehdit edildik" diye ekledi. Engelli raporuna sahip bir kadın temizlik işçisi ise, "İşe gireli yaklaşık iki yıl oldu, neredeyse tüm katları gezdim. Engelli olduğum için yoğun bakım gibi iş yükünü kaldıramayacağım bir yerde olmamam gerekir fakat en zor işlerin olduğu bloklarda çalışıyorum. Rapor alamıyoruz, dinlenemiyoruz. Eskiden beş senede bir atak geçiyordum, iş yoğunluğu yüzünden bir sene içinde dört kez atak geçirdim. Hastanede yatış yapıldı, bir tane yetkili gelip 'Geçmiş olsun' bile demedi" diye konuştu.

Sağlıksız Beslenmek Durumunda Kalıyoruz

Hastanede sağlıksız koşullarda çalışmaya zorlandıklarını vurgulayan bir temizlik işçisi, "Hasta olup acile gidiyoruz. Serum takılıyor, hemen işe dönmemiz bekleniyor. Hasta insan zorla nasıl çalıştırılır, buna nasıl göz yumulur? Hastalıktan dolayı yerlerde sürünecek hale geliyoruz, hastane çalışanı olduğumuz için dinlenme raporu alamıyoruz. Sürekli ayaktayız, dinlenemiyoruz. Yemek ve çay molalarımız o kadar yetersiz ki sağlıksız beslenmek durumunda kalıyoruz" dedi.