2023 seçimlerine kısa bir süre kala sandık görevlendirmeleri henüz tam olarak belirlenmedi. Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri için geri sayım başlarken okullarda kurulacak sandıklarda kurullar, bir başkan, altı asıl ve altı yedek üyeden oluşacak. Kamu çalışanları ilçelerindeki yerleşim yerleri esas alınarak seçim görevi verilebilir. Ancak, birçok sağlık çalışanı gibi kamu çalışanları, seçim görevinin zorunlu olup olmadığını merak ediyorlar. YSK mevzuatında yer alan bilgilere göre, seçim görevi kamu görevlilerine zorunlu tutulabilir.

Yaklaşan seçimlerde birçok kamu çalışanı ek gelir elde etmek için sandık görevlisi olarak görev alacak. Seçimlerde kamu çalışanlarının görev yerleri, görev yaptıkları il ve ilçeye göre belirleniyor. Yüksek Seçim Kurulu mevzuatına göre, idare amirleri, zabıta amir ve memurları, askeri şahıslar dahil askeri sivil memurlar, TBMM Meclis üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemezler.

Sandık görevlileri, sandık çevresinde düzeni sağlamak, sandıktan çıkan zarfları, oy pusulalarını saymak, dökümlerini ve sonuçlarını tutanağa geçirmekle görevlidir.

KAMU ÇALIŞANLARINA SEÇİM GÖREVİ ZORUNLU MU?

Yüksek Seçim Kurulu, 135 sayılı genelgede yer alan bilgiye göre “ İlçede görev yapan tüm kamu görevlilerinin (298 sayılı Kanunun 26. maddesinde sayılanlar hariç) listesi, mülki idare amiri tarafından yerleşim yeri adresleri esas alınmak suretiyle ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilir.

İlçe seçim kurulu başkanı, bu kamu görevlileri arasından ihtiyaç duyulan sandık kurulu başkanı sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişiler arasından mani hali bulunmayanları sandık kurulu başkanı olarak belirler. Sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi halinde, kamu görevlileri arasından belirlenen üye, bu üyenin de bulunmaması durumunda en yaşlı üye kurula başkanlık eder.

SEÇİM GÖREVİ NASIL İPTAL EDİLİR?

Seçim görevinin iptali için, görevi veren ilçe seçim kuruluna başvurmanız gerekir. Bu başvurunun durumuna göre seçim göreviniz iptal edilebilir. Sandık kurulu görevleri, 298 sayılı Kanun'un 22. ve 23. maddesine göre belirlenmektedir.