Bakan Memişoğlu'nun Stratejik Planı: Sorunlar Listesi Açıklandı! Bakan Memişoğlu'nun Stratejik Planı: Sorunlar Listesi Açıklandı!

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin ardından, iktidar meydanlarda halka refah sözü verdi, dertlerin biteceğini söyledi. Ancak geçen bir yılda, halkın yoksulluğu daha da arttı, hem devlet hem de vatandaş borç batağına saplandı.

Sözcü Gazetesinden Erdoğan Süzer'in hazırladığı habere göre; Fiyatlar hızla yükseldi, maaşlar eridi, ev ve araba almak hayal oldu.

Ekmek ve Gıda Fiyatlarında Büyük Artış

Seçimlerin bittiği dönemde ekmek 4 liraydı, bugün ise 10 liraya yükseldi. Bekar bir işçinin yaşam maliyeti 13 bin lirayken, şimdi 24 bin lirayı aştı. Yardıma muhtaç yoksul sayısı 20 milyonu geçti. Seçimlerden sonra hızla artan tüketici enflasyonu, yıllık yüzde 39.59’dan yüzde 75’lere tırmandı. Ekmek yüzde 150 zamlandı, makarna 13 liradan 21 liraya, bulgur 28 liradan 43 liraya, çay ise 75 liradan 145 liraya yükseldi. Yoksul kesim, et, süt ve peynir gibi temel gıda maddelerinden mahrum kaldı.

Akaryakıt Fiyatlarında Rekor Artış

İktidar, göreve gelir gelmez akaryakıt üzerinden alınan vergileri artırarak, Katma Değer Vergisi oranlarını yüzde 10 ve yüzde 20’ye yükseltti. Bu zamlar hayat pahalılığını daha da artırdı. Benzinin litresi 21 liradan 41 lirayı aştı, motorinin litresi 19.3 liradan 40.4 liraya, LPG ise 10.75 liradan 21 liraya yükseldi. Akaryakıttaki bu artışlar, iğneden ipliğe her şeye zam yağmasına neden oldu.

Pano

Emekliler En Fazla Yoksullaşan Kesim Oldu

Seçimlerden önce en düşük emekli aylığını 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkaran iktidar, seçimlerden sonra emeklilere yönelik temmuz zammında beklentileri karşılamadı. Emekli maaşlarına yapılan yüzde 33’lük artış, yüzde 75’lere tırmanan enflasyon karşısında yetersiz kaldı ve emekliler adeta açlığa sürüklendi.

Devletin Ekonomik Dengeleri de Bozuldu

Son bir yılda, halktan toplanan vergiler 864 milyardan 1.8 trilyona çıkmasına rağmen bütçe açığı 691 milyara ulaştı. Faiz ödemeleri 135 milyardan 364 milyara, iç borç stoku ise 2.3 trilyondan 3.2 trilyona yükseldi. Kur Korumalı Mevduat hesabı açtıran varlıklı kesime, yoksulların finanse ettiği bütçeden ve Merkez Bankası kasasından 1 trilyon liranın üzerinde kaynak aktarıldı.

Merkez Bankası ise 818.2 milyar liralık zararla tarihi bir rekora imza attı.

İkinci Yıl İçin Beklentiler

İkinci yıla girerken tünelin ucunda ışık görünmediği belirtiliyor. Yeni yıla yeni vergiler, zamlar ve yavaşlayacak bir ekonomi programıyla girileceği ifade ediliyor.

Halk, ekonomik zorlukların bir an önce çözülmesini beklerken, hükümetin nasıl adımlar atacağı merakla bekleniyor.