Üniversitenin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) iş birliğiyle düzenlenen "2. Hastane Öncesi Acil Tıp Sempozyumu"nda konuşan Cander, yapay zekanın sağlık hizmetlerinde sağladığı avantajlara dikkat çekti.

 Hastane Öncesi Acil Tıp Sempozyumu

Sempozyum, Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nin Vatan Yerleşkesindeki Erich Frank Konferans Salonu'nda başladı. Etkinliğe, acil tıp doktorları, arama ve kurtarma görevlileri gibi alanında uzman kişiler katıldı. Sempozyumda, "İstanbul'da Deprem", "Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Nedir?", "Arama Kurtarma Operasyonları Yönetimi", "İtfaiye Birimlerinin Afet Anındaki Yeri ve Önemi", "Askeri Alanda Paramedik Olmak" ve "Sağlık Çalışanlarında Tükenmişlik Sendromu ile Başa Çıkma Yöntemleri" gibi konular ele alındı.

Yapay Zekanın Sağlık Alanında Kullanımı

Prof. Dr. Başar Cander, yapay zekanın sağlık sistemlerinde hızlı bir şekilde yaygınlaştığını belirtti.

"Yapay zeka, özellikle tanı, hasta yönetimi ve hastaların transferinde büyük bir rol oynamaya başladı. Örneğin, 112 acil servis hastayı nereye götüreceğine karar verirken, triyaj uygulamalarında hasta hangi bölüme gidecek veya radyolojik tetkiklerin değerlendirilmesi gibi birçok alanda yapay zeka kullanılıyor. Çekilen tomografi veya ekografi sonuçları yapay zeka tarafından değerlendiriliyor"

dedi.

Cander, geçen yıldan bu yana yapay zekanın beyin tomografisi ve akciğer grafisi gibi alanlarda kullanılmaya başladığını ve yerli programların da geliştirildiğini belirtti.

"Yapay zeka, sağlık sistemlerinde öğrenci eğitimlerinde, ders anlatımlarında, araştırmalarda ve akademik kariyer yükseltmede önem taşıyor. Yapay zeka konusunda geri kalan ülkeler, bu farkı kapatmakta zorlanacak"

diye ekledi.

Yapay Zekanın Sağlık Çalışanlarına Sağladığı Avantajlar

Prof. Dr. Cander, yapay zekanın tıp ilminin genişlemesi nedeniyle veri analizi konusunda sağlık çalışanlarına büyük destek sağlayacağını belirtti. "Yapay zeka, hata oranlarının minimize edilmesi ve malpraktis davalarının azalması açısından da önemli. Eğitim çalışmalarında daha iyi sonuçlar alınmasını sağlayacak. Yorgunluk veya konsantrasyon eksikliği gibi durumlarda yapay zeka büyük katkı sunacak" dedi.

Cander ayrıca, yapay zekanın hastaların takibi ve randevu sistemi gibi alanlarda da fayda sağlayacağını belirtti.

"Yapay zeka, hastaların hastaneye gitmesi veya hangi bölüme başvurması gerektiği gibi konularda da destek olacak. Bu, randevu sisteminde de kullanılabilecek"

Dr. Fahrettin Ülkeroğlu Hastasının Saldırısına Uğradı Dr. Fahrettin Ülkeroğlu Hastasının Saldırısına Uğradı

dedi.

Son olarak, Prof. Dr. Başar Cander, yapay zekanın sağlık alanındaki her aşamada ciddi gelişmeler sağlayacağını ve bu konunun milli politika çerçevesinde ele alınması gerektiğini vurguladı.