Araştırmanın sonuçlarına göre, sendika yöneticilerinin çoğunluğunun kamudaki sağlık tesislerinde yönetici olarak görev yapması, kamu sektöründeki yönetici profiline dair önemli bir veriyi gün yüzüne çıkardı.

Kriz Büyüyor: Hastane Müdürü ve VİP Ekibi Görevden Alındı! Kriz Büyüyor: Hastane Müdürü ve VİP Ekibi Görevden Alındı!

Memurlar Adım Adım Sefalete Sürükleniyor

SAHADER Sosyal İşler Sekreteri Abdurrahman Aktürk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Memurların toplu sözleşme hakkı kazanmasından bu yana yapılan anlaşmalar, memurları adım adım sefalete sürüklemiştir. Günümüzde yetkili konfederasyonun imzaladığı toplu sözleşmeler, memurları mali sıkıntı içinde bırakarak kira ödemelerini ve temel ihtiyaçlarını karşılamayı zorlaştırmıştır" dedi.

Aktürk, açıklamalarında devamla, "Yıllar içinde yapılan sendika sayımlarından, tatlı su sendikacılığının üyelerinin mali ve özlük hak kayıplarına rağmen nicel bir artış gösterdiği görülmektedir. Yetkili konfederasyonun yetersiz toplu sözleşmeleri, çalışanları ekonomik sıkıntılara sürükleyerek sorunun derinleşmesine neden olmaktadır" şeklinde konuştu.

Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER) Sosyal İşler Sekreteri Abdurrahman Aktürk, memurların sendikalara üyeliğinin ardındaki nedenlerin anlaşılmasının zor bir olay olabileceğine dikkat çekti. Aktürk, "Bunca başarısızlığa rağmen memurların bir biçimde neden üye olduğunun anlaşılması güç bir olay gibi görünebilir" dedi.

Aktürk, sözlerine şöyle devam etti: "Bugüne kadar idari alanda etkili olan yetkili sendikanın, baskı ve mobbing yöntemleriyle sağlık emekçilerini üye yapma pratiğinin konuşulduğu bir gerçeklik olmuştur. Ayrıca, sağlık kurumlarındaki özellikle özlük ve maaş birimlerinde yetkili sendika temsilcilerinin çalışıyor olması, oryantasyon eğitimlerinden başlayarak, yeni atanmış sağlık çalışanlarını hedefleyen baskıcı üyelik girişimleri, temsilcilerinin imza kısmını boş bırakarak doldurulan sendika üyelik formları gibi etik dışı sendikacılık örnekleri hep konuşulan ancak bir iddia olarak kalmıştı."

YÖNETİM KADROLARI KARŞILAŞTIRILDI

Sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda yetkili sendikanın yönetici kadrosu, sendikanın resmi internet sayfasında yer aldığını belirten Aktürk, "Bu bilgilerle birlikte sendika şubesinin olduğu ildeki; il sağlık müdürlüğü, ağız ve diş sağlığı merkezi, devlet hastanesi, eğitim araştırma hastanesi ve tıp fakültesinin resmi internet sitelerinde yer alan yönetim kadrosu karşılaştırılmıştır. Yapılan bu tarama sonucunda karşılaştığımız manzara korkunç bir gerçeği gün yüzüne çıkarmış oldu. Taradığımız 43 ilde 82 sendika yöneticisinin kamudaki sağlık tesislerinde de yönetici konumunda olduğunu belirledik. Yaptığımız araştırma istatistiksel olarak her ilde kamu sağlık tesisi ve aynı anda sendikanın tepe yönetiminde olan en az iki kişi (1,90) olduğu açığa çıkarılmıştır. Tüm bunlar göz önüne alındığında yetkili sendika dışında bir sendikaya üye olan bir sağlık meslek çalışanı çalışma yaşamında bir problemle karşılaştığında kimi kime şikâyet etmiş olacak? Bu ülkenin birçok ilinde açıkça görülen yapılanma sendikal etiğe uygun mudur?" ifadelerini kullandı.

44-1

'KRİTERLERDEN BİRİNİ AÇIKLADIK'

Şeffaflık çağrısı yapan Akgün, "Araştırmamız sonucunda tespit edilen 82 yöneticinin ağırlıklı olarak (38'i) idari ve mali işlerde yönetici olması, bir güvenlik, kamu çıkarının gözetilmesi noktasında soru işaretlerini de beraberinde getirmektedir. Sağlık bakanlığının sözleşmeli yönetici kriterleri merak ediliyordu. Böylece kriterlerden birini açıklamış olduk. Ülkede onca liyakat ve tecrübe sahibi insan dururken, sendika yönetiminin içinden bu kadar kişinin yönetici olarak atanması bir güvenlik zafiyeti değil midir? Mobbing ve baskının son bulması gerekirken bu yapılanma şekliyle onlardan olmayanların çektikleri çile ve sürgünler artmayacak mı? Sağlık Bakanlığının devreye girerek etik dışı olan bu durumun bir an önce son bulması gerekmektedir. Kamu sağlık tesislerinde yöneticilerin liyakat ve tecrübe gibi şeffaf kriterler göz önünde bulundurularak belirlenmesini talep ediyoruz" dedi.

gazeteduvar