Son zamanlarda artan enflasyon ve yüksek yaşam maliyeti nedeniyle sağlık çalışanları, satın alma güçlerini her geçen gün kaybetmektedir. Bu zorlu koşullara ek olarak, bu ay itibarıyla devreye giren yeni vergi dilimi, sağlık çalışanlarının maaşlarını daha da azaltmıştır.

Maaşlar 13 Bin Liraya Düştü

Her geçen gün artan geçim sıkıntısıyla birlikte ortaöğretim düzeyinde çalışan sağlık personelinin maaşları da olumsuz etkilendi. Bu ay itibarıyla vergi diliminde yapılan değişiklik nedeniyle maaşlarında düşüş yaşayan sağlık personeli, BES ve sendika kesintisi olmadan 13.700 TL olan maaşlarının 13.000 TL'ye gerilediğini gördü. Benzer şekilde, lisans düzeyinde çalışan sağlık personeli de aynı durumu yaşayarak, 14.700 TL olan maaşlarının bu ay 14.000 TL'ye düştüğünü gördü.

Yıllarını Eğitim Alarak Geçirdiler!

Günümüzde açlık sınırının 9.814 TL, yoksulluk sınırının ise 33.015 TL olduğu düşünüldüğünde, eğitimli sağlık çalışanları arasında büyük bir maaş adaletsizliği ve geçim sıkıntısı hâkim. Bu çalışanlar yıllarını eğitim alarak ve sınavlarla atama kazanarak sağlık sektöründe emek veriyorlar, ancak maaşlarının düşüklüğü ve geçim sıkıntısının giderek artması durumu çaresizlik içerisinde olduklarını gösteriyor.

Bakan Koca Paylaşımlarıyla Vatandaşta Yanlış Algı Oluşturdu!

Öte yandan medyada sürekli olarak sağlık çalışanlarının maaşlarına iyileştirme yapıldığına dair haberler yayınlanıyor. Buna en çokta Sağlık Bakanı Koca’nın sosyal medya sevdasının sebebiyet verdiği ifade ediliyor. Durum öyle bir hal aldı ki, Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı bir mitingde yaptığı açıklamada, "Sağlık çalışanlarına iyi para verdiler, mühendislere vermediler" şeklinde ifadelerde bulundu. Bu şekilde bir algının oluşmasıyla bile, muhalefetin liderinin dahi sağlık çalışanlarına zam yapıldığı düşüncesine kapıldığı görülüyor.

3 Kilo Et Parası 1 Kurbanlık Koç Gibi Gösterildi!

Son dönemde teşvik ve taban ödemelerine ilişkin haberler medyada büyük yankı uyandırdı. Özellikle 3 kilo et değerindeki taban ödemesi konusu oldukça vurgulanarak kamuoyuna aktarıldı. Bu ödemenin sanki büyük bir nimet gibi sunulması, adeta bir kurbanlık koç kadar abartılı bir şekilde lanse edildi.

Özellikle hemşirelerin maaş bordrolarının yayınlanmasıyla birlikte, ödenen ücretlerin kabul edilemez olduğu görülüyor. Diğer taraftan kamu işçileri 21 bin lira tutarında bir maaş alırken, hemşirelerin aldığı ücretlerin bu seviyede olmasının sürdürülebilir olmadığı vurgulanıyor.

İşçi Şoför 33 Bin Lira Aldı!

Öte yandan Bu ay Kamuda şoför kadrosunda KAMU İŞÇİSİ olarak çalışan personelin maaşı:33.715,79 TL tutarında olmuştur.

isci-maas-bordrosu