Ceza yönetmeliği olarak anılan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine itiraz eden hekimler ve sağlık çalışanları, çalışma koşullarını iyileştirecek yasal düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle 15 Haziran tarihinde 1 günlüğüne iş bırakmıştı.

Türkiye’de ilk defa 11 sağlık meslek örgütünün bir araya gelerek yaptığı 1 günlük iş bırakma eyleminin ardından 30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde 2 gün süreyle sağlık çalışanları yine iş bırakacak.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HEKİMSEN), Kamu Diş Hekimleri Derneği (KADHED), Tabip-Sen Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası yapacağı iş bırakma eylemine Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) ise desteğini açıkladı.

“TOPLU İSTİFALAR GÜNDEMDE”

Sağlık çalışanlarının özlük haklarının düzenlenmesine ilişkin 14 maddelik yasa teklifi 7 Haziran’da (2022) AK Parti milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulmuştu. Yasanın, sağlık çalışanlarının özlük haklarını geriye götürdüğüne dikkat çeken sağlık meslek örgütleri, 15 Haziran’da birçok ilde eş zamanlı eylemler yaparak teklifin geri çekilmesini talep etmişti. Süreci değerlendiren eski Ankara Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Karakoç, “İşyerlerimizde hekimler toplu istifa ve iş bırakma kararları alıyorlar. Bunu merkeze taşıyacağız ve temsilcilerimize ileteceğiz” demişti.

Sağlık çalışanlarının özlük haklarının düzenlenmesine ilişkin yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda ise iş bırakma eylemlerinin süreceği açıklanmıştı. Yasa teklifi 10 Haziran’da kabul edilerek kanunlaşmıştı.