Sayıştay 2020 yılı Kamu İdareleri Denetim Raporlarını yayımladı. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı denetim raporunda, Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Enstitüsü'nün neden tam olarak faaliyete geçmediği raporda sorgulandı.

Rapora göre;

GETAT 2014 yılından 2017 yılı sonuna kadar geçen sürede herhangi bir faaliyette bulunmamış.

2018 - 2020 döneminde sadece, Sağlık Bakanlığı tarafından organize edilen yıllık toplantılarda vekaleten temsil edilmiş.

2018-2019 dönemi için yalnızca bir personel verilmiş.

Bilindiği üzere, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği 27.10.2014 tarihinde yayımlanmıştı.

Sayıştay GETAT Enstitüsü'nün faaliyete geçilememesini eleştirdi

Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü'nün 6569 sayılı Kanun'un yayınlandığı 26.11.2014 tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde hiçbir bir faaliyette bulunmamasını eleştirdi. 3 nolu bulguda aşağıdaki eleştirilerde bulunmuştur.

BULGU 3: Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü'nün Tam Olarak Faaliyete Geçmemesi

TÜSEB bünyesindeki enstitülerden biri olan Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Enstitüsü'nün, 2014 yılından 2017 yılı sonuna kadar geçen sürede herhangi bir faaliyette bulunmadığı, 2018 - 2020 döneminde sadece, Sağlık Bakanlığı tarafından organize edilen yıllık toplantılarda vekaleten temsil edildiği görülmüştür.

TÜSEB'in kuruluşunu düzenleyen, 26.11.2014 tarih ve 29187 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6569 sayılı Kanun'un (703 sayılı KHK'nın 101'inci maddesi mülga olan) 11'inci maddesi ile Başkanlık bünyesinde 6 enstitü kurulmuş (Yönetim Kurulu'nun 12.12.2019 tarihli

toplantısında; Sağlık Verileri Araştırma ve Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsü ile Türkiye Aşı Enstitüsü'nün kurulması kararı ile enstitü sayısı 8 olmuştur) olup, bunlar;

a) Türkiye Kanser Enstitüsü

b) Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü

c) Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü

ç) Türkiye Halk Sağlığı ve Kronik Hastalıklar Enstitüsü

d) Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü

e) Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü şeklinde sayılmıştır.

Yine aynı Kanun'un "Geçiş hükümleri" başlıklı Geçici 1'inci maddesinin 3'üncü fıkrasında "Bu Kanun ile kurulan enstitülerden Türkiye Kanser Enstitüsü ile Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü altı ay içinde, diğerleri üç yıl içinde faaliyete geçirilir." denilerek kurulan enstitülerin faaliyete geçmesi gereken tarihler belirlenmiştir.

Kanıta dayalı olarak geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın, standart tıp ile entegre bir şekilde kullanılmasına hizmet etmek suretiyle; bozulan insan sağlığının düzeltilmesine ve insan sağlığının korunmasına, iyileştirilmesine, rehabilite edilmesine ve de geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla TÜSEB bünyesinde kurulan GETAT'ın bu amaçla geleneksel, tamamlayıcı ve integratif tıp alanlarında disiplinler arası ve çok paydaşlı Ar-Ge çalışmalarını yürütmesi ve/veya desteklemesi hedeflenmiştir.

Yapılan incelemede;

. Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü'nün 6569 sayılı Kanun'un yayınlandığı 26.11.2014 tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde hiçbir bir faaliyette bulunmadığı,