Cumhuriyet Gazetesinden Merve Kılıç’ın hazırladığı habere göre, Beyaz kod’da yer alan rapora göre 2023’ün ilk altı ayında sisteme kayıtlı 9035 adet sağlıkçı başvurusu oldu ve 7066 başvurunun da hukuki yardım kapsamında değerlendirildi görülüyor.

2023’ün ilk 6 ayında “beyaz kod” sistemine 9 bin 35 sağlık çalışanı başvurdu ve 7 bin 66 başvuru hukuki yardım kapsamında değerlendirildi.

TTB, cevap alamadı

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’ndan şiddet verilerini paylaşmasını talep eden bir yazı yazdı. Yazıya yasal süre içinde yanıt verilmemesi üzerine TTB, konuyu idare mahkemesine taşıdı. Ankara 6. İdare Mahkemesi, 19 Ekim 2022 tarihli kararında beyaz kod verilerinin paylaşılmasının Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğu olduğunu belirtti. 

İdare Mahkemesi TTB’yi haklı buldu

Mahkeme kararı sonrası TTB, 21 Temmuz 2023’te bakanlıktan yeniden beyaz kod verilerini istedi, ancak bakanlık yine yanıtsız kaldı. Bunun üzerine TTB, 29 Eylül 2023’te ikinci kez dava açtı. Ankara 17. İdare Mahkemesi de 29 Şubat 2024 tarihli kararında TTB’yi haklı buldu ve bakanlığın verileri paylaşma yükümlülüğünü hatırlattı.

Yeni Doğan Bebeklere Hacamat Uygulaması İddiaları Sağlık Bakanlığı’nı Harekete Geçirdi Yeni Doğan Bebeklere Hacamat Uygulaması İddiaları Sağlık Bakanlığı’nı Harekete Geçirdi

Sağlık Bakanlığı mahkeme kararı ile yazı gönderdi

Mahkeme kararının ardından Sağlık Bakanlığı TTB’ye bir yanıt yazısı gönderdi. Ancak yazıda sadece fiziksel şiddet bildirim sayısı ve bu bildirimlerin hangi sağlık kuruluşlarından yapıldığı belirtildi. TTB’nin ayrıntılı olarak yanıt istediği soruların büyük çoğunluğu yanıtsız bırakıldı. TTB, bu yanıtı yetersiz buldu ve 10 Mayıs’ta bakanlığa bir yazı daha yazarak, Beyaz Kod Uygulaması Genelgesi uyarınca raporların eksiksiz paylaşılması gerektiğini vurguladı.

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, bakanlığın 18 ay için 5 bin 100 fiziksel şiddet vakası bildirdiğini ancak bu sayının aylık dökümünün yapılmadığını, şiddetin hangi alanlarda olduğunu ve sözel şiddet vakalarının belirtilmediğini söyledi. Bulut, bakanlığın şiddetle ilgili verileri gizlediğini ve bu verilerin meslek örgütleriyle paylaşılması gerektiğini belirtti. Bakanlığın şiddeti önlemeye yönelik ciddi bir çalışması olmadığını ifade eden Bulut, “Bakanlık, şiddetle ilgili tüm verileri gizliyor ve başarısızlığın görülmemesi için gerçek rakamları paylaşmıyor” dedi.