Hemşirelik Zirvesinde Türkiye’deki Kamu Sağlık Hizmetine Büyük Övgü Hemşirelik Zirvesinde Türkiye’deki Kamu Sağlık Hizmetine Büyük Övgü

Geçtiğimiz yıl boyunca 3 kez açıktan atama yapan Sağlık Bakanlığı 2024’te de açıktan atama kurasının ilkini gerçekleştirdi.

Toplam bu 4 atamada açılan 9575 kadronun ise 2526’sı tercih edildi.

KADROLAR TERCİH EDİLMEDİ

Sağlık Bakanlığı'nın açtığı kadroların son 1.5 yıldır bekletildiği belirtiliyor. 2023 döneminde ÜÇ kez açıktan atama yapıldı ve 2024 yılında da bir kez açıktan atama kurası gerçekleştirildi. Ancak, bu dört atamada açılan toplam 9 bin 575 kadrodan sadece 2 bin 526'sı tercih edildi.

KAMUDA HEKİM KADROLARI BOŞ KALIYOR

Açılan kadrolar incelendiğinde, çocuk acil, çocuk alerjisi, çocuk hematolojisi, çocuk metabolizma hastalıkları, çocuk ürolojisi, el cerrahisi, hava ve uzay hekimliği, iş ve meslek hastalıkları, sitopatoloji, temel immünoloji, tıbbi ekoloji, hidroklimatoloji ve tıbbi mikoloji gibi branşların hiç tercih edilmediği görülüyor. Ayrıca, 27 branşın tercih edilme doluluk oranının yüzde 10'un altında kaldığı da raporlanmıştır. Örneğin, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi için 110 kadro açılmış ancak sadece 4'ü tercih edilmiştir. Gastroentroloji için açılan 93 kadronun ise sadece 9'u dolmuştur.

SES:KAMUSAL HİZMET SUNULAMIYOR

Bu atamalarda Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Kırşehir, Muş, Bayburt, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis gibi illerin hiç tercih edilmediği dikkat çekiyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, "Öyle ki bazı illerimizde bazı branşlarda malesef kamusal hizmet sunulamıyor" şeklinde konuştu.