Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Ebeler ve hemşireler günü nedeniyle İstanbul’da düzenlenen etkinlikte konuştu.

İstikrarlı bir politikayla artacak

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarının çabalarını takdir ederken, iş yükünü azaltacak istihdam politikalarına vurgu yaptı. Bakan Koca, "2024 yılı içinde 15 bini hemşire, 2 bini de ebe olmak üzere toplam 17 bin ebe ve hemşire istihdamı gerçekleştirdik. Ebe ve hemşire sayımız, istikrarlı bir politikayla artacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen programda konuşan Bakan Koca, ebelerin ve hemşirelerin hastalar için önemine dikkat çekti. Hamilelik takibinden doğum anına ve sonrasına kadar bu sağlık profesyonellerinin kritik rol oynadığını belirtti. Eksikliğinde doğum sürecinin zorlaşabileceğini ve tedavilerin planlandığı gibi yürümeyebileceğini vurguladı.

Hemşireleri ameliyathanede

Cerrahın yardımcı eli", poliklinikte ise "şifa sanatının ustaları" olarak nitelendiren Koca, sağlık hizmetinde iletişimin kolaylaştırıcı köprüler olduklarını ifade etti. Hemşirelerin önemine olan inancını 36 yıllık hekim deneyimine dayandırdı ve sözlerine, "Sizleri daha yakından tanıdığım için daha büyük bir inançla söylüyorum

diyerek devam etti.

Toplumsal algı geride kaldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ebe ve hemşirelerin sağlık sistemine eşsiz bir katkı sağladığını ve bu görevlerin başka kişiler tarafından üstlenilemeyeceğini vurgulayarak, mesleki ve toplumsal algının geride kaldığını belirtti.

"Hemşire takipçi gibi algılanır"

Bakan Koca, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Örnek olarak annelik durumunu ele alalım. Hemşirelik mesleği için gereken eğitimin bilimsel yönü genellikle göz ardı edilir. Yatan hasta ve refakatçisinin gözünde sıklıkla bir takipçi gibi algılanır. Oysa hemşire, kritik anların sinyalini ilk olarak alandır. Hemşirelik ile hekimlik birbirini tamamlayan mesleklerdir, ancak bu gerçek sıklıkla gözden kaçar. 

Koca'dan saygınlık vurgusu

Bu örnekler, mesleklerin gerçek doğasına değil, yıllar içinde oluşan yanlış imajlara ve algılara işaret etmektedir. 2024 yılının Ebeler Günü ve Hemşireler Haftası dolayısıyla yaptığım bu konuşmada şu cümlemi kaydedilmesini rica ediyorum: Bu mesleklerin, ebelik ve hemşireliğin saygınlığını daha da yükseltmeyi bir görev olarak görüyorum. Ancak bilinmelidir ki saygınlık, sağlık meslek gruplarından birini dışlayacak şekilde herhangi birine özgü değildir.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ebe kelimesinin eskiden

anne, büyükanne, süt anne" gibi anlamlara geldiğini, hemşire kelimesinin ise daha çok "kız kardeş" anlamında kullanıldığını belirterek, bu kelimelerin geçmiş hikayelerinin bu meslekler hakkında bazı ipuçları verdiğini söyledi. Koca, "Bu kelimelerin eski hikayeleri, bu meslekler hakkında az da olsa bir şeyler söylüyor. Elbette meslekler, eski anlamlara indirgenemez ama özleri hakkında bir söz söyler. Bu söz de insana, hastaya yakınlıktır. Bu yakınlık, profesyonellikle yeni bir çerçeve kazanmıştır.

Sağlık Bakanlığı 2024 Yılı İstifa Sonrası Yeniden (Açıktan) Atama Kurası İlanı Sağlık Bakanlığı 2024 Yılı İstifa Sonrası Yeniden (Açıktan) Atama Kurası İlanı

şeklinde açıklamada bulundu.

Bakan Koca, salgınla mücadele dönemi ve depremin ardından hayat kurtaran hemşirelerin, felaketin içinde doğan bebekleri kucaklayan ebelerin asla unutulmayacağını vurguladı. Sağlık sisteminin büyük bir değişimden geçtiğini ifade eden Koca, sağlık çalışanlarına yönelik özlük haklarının iyileştirilmesi ve şiddetin önlenmesi gibi birçok gelişmenin yasalarla kalıcı hale getirildiğini belirtti.

Koca, ebelerin yetki sınırlarını genişleten bir yasal düzenlemenin bu yılın başında yapıldığını hatırlatarak, "Doğum sırasında gereken küçük tıbbi müdahalelerin yapılması güvence altına alınmıştır. Böylece ebelerimizin mesleki anlamda daha güçlü olmasını sağlamış olduk. Mesleki konumu güçlendirilmiş ebelerimizle yakında Normal Doğum Eylem Planı'nı birlikte uygulamaya koyacağız." dedi.

Sağlık Bakanı Koca,

Ebe ve hemşirelerimizin başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının insanüstü gayretlerini takdirle karşılamakla birlikte, iş yükünü hafifletecek istihdam politikalarına da büyük önem veriyoruz. 2024 yılı içinde 15 bini hemşire, 2 bini de ebe olmak üzere toplam 17 bin ebe ve hemşire istihdamı gerçekleştirdik. Ebe ve hemşire sayımız istikrarlı bir politikayla artacak.

şeklinde konuştu. personel sağlık

Emeğe karşı daima duyarlı olacaklarını belirten Fahrettin Koca, "Ekonomik, sosyal imkanlarınızı geliştirerek, sizlere daha müreffeh bir hayat, daha iyi bir çalışma ortamı sunmaya çalışacağız." ifadelerinde bulundu.