Yapılacak olan ince ayarlarla birlikte, farklı meslek grupları arasında adil bir maaş düzenlemesi hedefleniyor.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NET 22 BİN TL OLACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Ocak ayı maaş genelgesine göre, evli ve 2 çocuğu olan bir memurun şu anda 11.848 TL olan en düşük maaşı, net olarak 22.000 TL seviyesine yükselecek. Aynı şekilde, 7.901 TL alan bir memur emeklisi, bu oranda bir artışla 14.671 TL maaş alacak. Bu durum, kamu işçilerine yapılan yüzde 45'lik zam oranının, tüm memur maaşları için bir referans olacağı anlamına geliyor.

MEMURA KİRA YARDIMI YAPILACAK

Memurların daha rahat bir nefes alabilmesi için, 28 Mayıs seçimlerinden hemen sonra yapılacak olan düzenlemeyle metropollerde yaşayanlara, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da görev yapan memurlara benzer şekilde ödemeler yapılması planlanıyor.

  • Memura büyükşehir tazminatı ödenecek
  • Memurun görev yaptığı il ve ilçeye göre kira yardımları yapılacak
  • Öğretmen, polis gibi meslek grupları için özel lojman olanağı tanınacak

6 AYLIK ENFLASYON RAKAMLARI NE OLACAK?

Emekli ve memur zamları, 6 aylık enflasyon rakamlarına göre belirlenecek. Bu rakamlar, Temmuz ayında açıklanacak ve toplu sözleşme zammıyla birlikte memur ve memur emeklilerine yansıtılacak. Memurlar, yüzde 6 oranındaki toplu sözleşme zammının yanı sıra enflasyon farkı da alacaklar. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alacaklar.

Bu zam oranları, refah payı ve seyyanen artışlar hariç olmak üzere ham zam oranlarını temsil edecek. Emekliler ve memurlar, 6 aylık enflasyon rakamlarına göre maaşlarında bir artış görecekler.

Merkez Bankası, Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayımladı ve buna göre, Mayıs ayı enflasyonunun yüzde 2,41, Haziran ayı enflasyonunun ise yüzde 2,49 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Daha önceki verilere göre, 4 aylık enflasyon yüzde 15,21 olarak kaydedilmişti. Merkez Bankası'nın yeni anketine göre, bu veriler bir araya getirildiğinde 6 aylık enflasyonun yüzde 20,92 ve TÜFE endeksinin de 1364,52 olması öngörülüyor.

Merkez Bankası Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre:

  • Beklenen 5 aylık enflasyon oranı: Yüzde 17,99
  • Beklenen 6 aylık enflasyon oranı: Yüzde 20,92
  • Refah payı hariç SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 20,92
  • Refah payı hariç memur ve memur emeklisi zammı: Yüzde 18,68

olarak hesaplanıyor.

MEMURA EK ZAM NE KADAR OLACAK?

Kamu işçisi zammı referans alındığında memur zammının yüzde 45-50 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. TCMB'nin anketi ile beraber değerlendirildiğinde memur zammı yüzde 45 olursa ek zam yüzde 26,32, yüzde 50 olursa ek zam 31,32 olacak.

Burada en düşük memur maaşı 22 bin TL düzeyine çekilecek. Üzerinde maaş grupları için de Temmuz zammı ve refah payı artışı için ince ayar yapılması bekleniyor.

Merkez Bankası Mayıs Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi ve ek zam hesapları ile;

  • En düşük memur ve emeklisi maaşlarını
  • SSK ve Bağ-Kur emeklisi taban maaşlarını
  • Meslek meslek emekli ve memur maaşlarını
  • 65 yaş aylığı ve engelli aylığı dahil sosyal yardım ödemelerini hesapladık...

EN DÜŞÜK MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI TABLOSU

En düşük memur maaşına uygulanacak yüzde 85,69 oranındaki artış, memur emeklisine de uygulanınca 14 bin 671 TL rakamı ortaya çıkıyor.

NOT: Mevcut durumda burada sarı ile işaretlenmiş maaşlar 7500 TL'ye tamamlanıyor. Bu 7500 TL emekli taban aylığını da Temmuz zam döneminde güncellenecek. Belirlenen yeni tutarın altında kalırsa maaşlar, o tutara tamamlanacak.

MEMUR MAAŞLARI TABLOSU

NOT: 22 bin TL'nin altında kalan maaşlar bu rakama tamamlanacak. Maaş hesaplamalarına, bölgesel ödemeler, ek ders ücreti, vekalet ücreti, döner sermaye ödemesi ve yabancı dil tazminatı gibi ödemeler yer almıyor. Aile ve çocuk yardımı ödeneği ise dahildir. Aile ve çocuk yardımı ödeneği hesabında çalışmayan eş ve 2 çocuk (0-6 yaş grubu ve diğer) esas alınmıştır.

MEMUR EMEKLİSİ MAAŞLARI TABLOSU

NOT: En düşük memur maaşı yüzde 85'i aşan artışla 11 bin 848 liradan 22 bin lira bandına yükselecek. Bu artış aynı oranda memur emeklisine de yansıyacak. Rakam 14 bin 650 liranın üzerinde olacak. Yine bu rakamın altında kalan memur emeklisi maaşları yine bu düzeye yükselecek.

Memur emeklilerinde ise sarı ile işaretlediğimiz maaşlar taban aylık olan 14 bin 650 TL civarına yükselecek. Bunun dışında diğer birçok emekli memurun maaşının 17 bin lira bandına çıkacağı göze çarpıyor.

AĞUSTOS AYI MEMURLARIN TOPLU SÖZLEŞMESİ VAR

Ağustos ayında kamu çalışanlarını ve emeklilerini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri yapılacak. Bu görüşmelerde 2024 ve 2025 yıllarının 4 ayrı zam oranı belirlenecek. Buradaki görüşmelerde masaya gelecek olan oranlardan birisi de kamu işçilerine yapılan zam oranı olacak.

Kamu işçileri için imzalanan 2023 Toplu İş Sözleşmesi çerçevesi burada belirleyici olacak etmenler arasında yer alıyor.

Kaynak: Sabah Gazetesi