Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan TBMM Sağlık Çalışanlarına Ziyaret Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan TBMM Sağlık Çalışanlarına Ziyaret

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre, Merkez Bankası, 818.2 milyar liralık zarar açıklayarak tüm zamanların en büyük zararını kaydetti. Ancak bu büyük zarara rağmen banka yönetimi, başkan, başkan yardımcıları, Para Politikası Kurulu üyeleri dahil 3 bin 835 personeline maaşlarının 2 ila 4 katı oranında performans tazminatı verdi.

Ayrımcılık İddiaları

Tazminat ödemelerinden, önceki Başkan Hafize Gaye Erkan’ı CİMER’e şikayet eden ve işinden olan Büşra Bozkurt gibi taşeron çalışanlar yararlanamadı. Merkez Bankası'nda taşeron şirketler aracılığıyla görev yapan yaklaşık 500 'dış kaynak' personelin bu ödemelerden mahrum kalması, bankada büyük rahatsızlık yarattı.

250 Bin Liranın Üzerine Yüksek Maaşlar

Merkez Bankası'nda maaşlar kamunun diğer kurumlarına göre daha yüksek. Başkan ve başkan yardımcıları ile banka meclisi üyeleri gibi üst düzey yöneticilerin maaşları brüt 250 bin liranın üzerinde.

Bu yöneticilere verilen 4 maaş tutarındaki performans tazminatları, kişi başına yaklaşık 1 milyon lira oldu. Bu tutar, enflasyon nedeniyle zorluk çeken 100 emeklinin toplam aylık gelirinden fazla ve yaklaşık 59 asgari ücretlinin bir aylık maaşına denk geliyor.

Sayıştay Performans Tazminatı için Uyarmıştı

Sayıştay, 2019 yılı raporunda performans tazminatının belirli bir başarı kriterine dayanması gerektiğini belirtmişti. Başarı kriteri olmadan yapılan genel ödemenin mevzuat amaçlarıyla uyuşmadığını bildiren Sayıştay, zarar eden Merkez Bankası’nda ödüllendirilecek bir başarı bulunmadığını vurgulamıştı.

Ancak banka yönetimi, bu uyarılara rağmen yönetici kademesindekilere 4 maaş, diğer çalışanlara ise 2 maaş tutarında performans tazminatı ödemeye devam etti.

Çalışanlar Arasında Tepki

Performans tazminatlarının dağıtımında yapılan ayrımcılık ve yüksek tutarlar, Merkez Bankası çalışanları arasında büyük tepkiye neden oldu. Özellikle maaşların yüksek olduğu bankada dağıtılan performans ödüllerinin de yüksek düzeylere ulaşması, ekonomik sıkıntılarla mücadele eden kamu çalışanları ve emekliler arasında da huzursuzluğa yol açtı.