Hükümetin Ramazan Bayramı’ndan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getireceği düzenlemeler ise dikkat dikkat çekti.

Yandal Uzmanı Doktor Maaş Bordrosunu Paylaşarak Diğer Memurlarla Kıyasladı Yandal Uzmanı Doktor Maaş Bordrosunu Paylaşarak Diğer Memurlarla Kıyasladı

31 Mart yerel seçimleri sonrası iktidar kanadı adeta ekonomiye odaklandı.

12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program hedeflerini takvimine uygun şekilde yürüten hükümetin amacının kalıcı refahı sağlamak olduğu ve sürdürülebilir büyüme olduğu kaydedildi.

EMEKLİLERE KÖK MAAŞ DÜZENLEMESİ

Bu bağlamda ilk hamlenin enflasyonun düşürülmesi için atılan adımların sıkı takibi olacağı belirtilirken emeklilere kök maaş düzenlemesi ve kripto yasa teklifi ise Ramazan bayramı tatilinin hemen sonrasında TBMM gündemine gelecek.

CUMHURBAŞKANINDAN DEPREM BÖLGESİ VURGUSU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim gecesi yaptığı konuşmada, hükümetin önümüzdeki döneme yönelik adımlarını açıkladı. Deprem bölgesinin yeniden imarı konusuna vurgu yaparak ekonomik sıkıntılara odaklanacaklarını belirtti. Erdoğan, "Ekonomideki yol haritamız olan Orta Vadeli Program ve 12'inci Kalkınma Planı çerçevesinde kararlı bir şekilde ilerledik. Ülkemize ve gelecek nesillere zarar verebilecek popülist adımlardan kaçındık. Uyguladığımız ekonomi programının olumlu sonuçlarını, yılın ikinci yarısında görmeye başlayacağız. İş dünyası, bürokrasi, esnaf, çiftçi, tüccar, işçi, öğrenciler gibi herkes kendi asıl gündemine odaklanabilecek" dedi.

ŞİMŞEK, ORTA VADELİ PROGRAM DEDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, seçimin ardından ekonomi politikalarına yönelik değerlendirmelerde bulundu. "Eylül 2023'te duyurduğumuz Orta Vadeli Programı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Enflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara düşürmek için sıkı para politikası, seçici kredi ve gelir politikası uygulayacağız. Kamu harcamalarını kontrol altında tutarak tasarrufa odaklanacağız. Yapısal reformları hayata geçirerek ekonomide dönüşümü sağlayacağız ve verimliliği artırarak rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz. Bu şekilde sürdürülebilir büyüme ve kalıcı refah artışı elde edeceğiz. Başarı için azim, kararlılık ve sabır gereklidir. Azimli ve kararlıyız, başaracağız" ifadelerini kullandı.

EMEKLİ MAAŞI TEMEL ÜCRET DÜZENLEMESİ

Ramazan Bayramı'nın ardından, Meclis'in gündemi yoğun olacak. Emekli maaşlarına ilişkin temel ücret düzenlemesi gibi önemli düzenlemelerin yanı sıra istihdamın artırılması ve fiyat artışlarının kontrol altına alınması için çalışmalar hız kazanacak. Kamu harcamalarında tasarruf sağlanması için sıkı takip yapılacak.

KRİPTO PARAYA DÜZENLEME GETİRİLİYOR

Meclis'in ilk gündem maddelerinden biri kripto varlıklara yönelik olacak. Kripto varlıklara ilişkin düzenlemelerin Meclis tarafından kabul edilmesi ve kripto varlık hizmet sağlayıcıların lisanslandırılmasıyla birlikte, Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) eleştirilerine cevap verilmesi ve Türkiye'nin "Gri Liste"den çıkarılması bekleniyor.

ENERJİ VE TURİST REHBERLİĞİ DÜZENLEMESİ

Meclis'te ele alınacak diğer önemli yasal düzenlemeler arasında enerji ve turist rehberliği alanlarında iki yasa teklifi bulunuyor. Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile yerli üretim ve farklı kaynaklardan ithal edilen doğal gazın sıvılaştırılarak LNG olarak dünya piyasalarına sunulması öngörülüyor. Turist rehberliği ve seyahat acentelerine yönelik düzenleme ise Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile şekillendirilecek. Teklife göre, yabancı dil yeterlilik belgesi alamayanlar, Türkçe turist rehberi olabilmek için diğer meslek şartlarını yerine getirebilecekler.

KREDİ KARTLARINA FREN GELİYOR

3 Nisan'da açıklanacak olan enflasyon verilerine göre, Merkez Bankası'nın kredi kartları ve kredilere ilişkin yeni önlemler alması bekleniyor. Ayrıca, 15 Nisan'da açıklanacak olan bütçe gerçekleşmeleri doğrultusunda vergi istisnaları ve indirim oranlarının gözden geçirilmesi de gündemde yer alıyor. Kira artışıyla ilgili tartışmaların sonlandırılması ve kayıt dışılığın önlenmesi amacıyla tüm kira beyannamelerinin e-Devlet üzerinden verilmesi konusu da masada bulunuyor. Bu süreçte, yüzde 25'lik kira artış sınırlamasının uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin bir karar da verilecek.