MHRS’de alınan yeni önlemlerle ilgili basın açıklaması yapan Sağlık Bakanı Koca’nın verdiği rakamları değerlendiren Yeni Akit Gazetesi Yazarı Ali Karahasanoğlu “sağlık özelleştirililiyor” eleştirisinin yalan olduğunu savundu.

Yeni Akit Gazetesi Yazarı Ali Karahasanoğlu'nun bugünkü yazısında, "İki dakikalık muayene”ciler" olarak nitelendirdiği tabip odalarına atıfta bulunarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dünkü basın toplantısına değindi.

Sağlık Bakanı Koca, basın toplantısında "sağlık özelleştiriliyor" iddiasına şu rakamlarla cevap verdi:

Hastanede KBB Doktoru Krizi: Üç Devlet Hastanesinde Doktor Yok Hastanede KBB Doktoru Krizi: Üç Devlet Hastanesinde Doktor Yok

2013 yılında özel hastanelerin 38.283 olan yatak sayısı, 2024 Mayıs ayında 53.260'a yükselmiştir. Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerdeki yatak sayısı ise, 2013 yılında 127.692 iken 2024 Mayıs ayında 172.700'e çıkmıştır. Özel hastanelerdeki yatak sayısı son 11 yılda %39 artarken, Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki artış ise %35 olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamlar neredeyse birbirine yakındır.

Daha net bir bakış açısı için son 5 yıldaki artış rakamlarına bakalım:

Özel hastanelerdeki yatak sayısı 3424 artarken, Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki artış ise 33.049 olmuştur. Türk Tabipleri Birliği'nin yöneticilerine matematik dersi vermek gerekirse, bu rakamlar oldukça açıktır. Bir tarafta 3424, diğer tarafta ise 33.049 artış var.

Yani, özel hastanelerdeki yatak sayısı artışına göre, Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki yatak sayısı artışı 10 kat fazladır. Bu veriler ışığında sağlık sektöründe bir özelleşme söz konusu olduğunu iddia etmek gerçeği yansıtmamaktadır.

Yazar, son olarak "Sizi gidi yalancılar sizi. Sizi gidi sahtekarlar sizi" ifadeleriyle yazısını noktaladı.