Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da seçimlerde vatandaşlara yönelik çeşitli kampanyalar düzenlemişti ve bazıları hayata geçirildi. Örneğin, doğalgaz kullanımında yapılan bir kampanya ile tüm Türkiye genelinde bir ay boyunca ücretsiz doğalgaz kullanımı ve geri kalan 12 ayda 25 metreküpe kadar bedava kullanım hakkı sağlandı.
Ancak vergisiz telefon vaadi konusunda ise henüz bir gelişme yaşanmadı ve bu konuda somut bir adım atılıp atılmayacağı belirsizliğini koruyor.
Seçim vaadi olarak açıklanan doğalgaz müjdesinde hane halkları şu an hiçbir şekilde ocak ve sıcak su parası ödemiyor. Erdoğan’ın bir başka vaadi ise gençleri ve öğrencileri heyecanlandırmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mayıs ayında gerçekleşen seçimlerde gençlere vergisiz telefon hakkın sunacağını ileri sürmüştü. Sadece bir kere mahsus olacak olan bu hak birçok öğrenciyi sevince boğmuştu.
Vergisiz telefon gerçek olacak mı?
Şimdilerde öğrenciler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği sözün peşini sürüyor. Henüz yürürlüğe girmemiş olsa da gençler, düzenlemenin ne zaman geleceğini merak ediyor. Bir kereye mahsus alım da olsa öğrenciler telefon ihtiyacını daha ucuza karşılayabilecek. Peki telefonlar için alınan vergi oranları ve miktarı ne kadar?
Telefon modeli ve fiyatına göre vergi fiyatı değişkenlik gösteriyor. Vergi oranları aynı olsa da ham fiyat üzerinden artışlar farklılaşabiliyor. Ortalama bir fiyat alırsak şu şekilde vergi oranları uygulanıyor;
Akıllı telefonlar için en baz fiyattan yüzde 1 oranında Kültür Bakanlığı Payı alınıyor. Bunun üzerine yüzde 12 TRT Bandrolü uygulanıyor. ÖTV’siz fiyatı 1500 TL’yi aşmayan telefonlardan yüzde 25 ÖTV, 3000 TL’yi aşmayan telefonlardan yüzde 40 ÖTV, 3000 TL’nin üzerindeki telefonlardan ise yüzde 50 ÖTV uygulaması yapılıyor. Yine bunların üzerinden de yüzde 20 oranında KDV uygulaması bulunuyor.