Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Nisan ayına ilişkin TÜİK verilerine dair sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Memur maaşındaki erimenin boyutu artacak

Kahveci, alım gücünü arttırmak için refah payının verilmesi gerektiğini belirtti. Yaptığı açıklamada, "TÜİK, nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre enflasyon, nisan ayında da yükselmeye devam etti. Geride bıraktığımız ayda mal ve hizmet fiyatları ortalama %3,18 oranında artarken yıllık enflasyon da %69,80’e ulaştı. Yılın ilk dört ayında ise fiyatlar ortalama %18,72 oranında yükselmiş oldu. Ocak ayında memur maaşlarına yapılan %15’lik artış bu ay itibarıyla tamamen eridi ve kamu çalışanlarının alım gücü, geçtiğimiz yılın aralık ayına oranla %3,72 düştü. Memur ve emekliler, temmuz ayında alacakları ikinci yarıyıl zammına kadar 2 ay daha beklemek durumunda kalacaklar. Mayıs ve haziran aylarında gerçekleşecek enflasyon, kamu çalışanlarının maaşlarındaki erimenin boyutlarını da artıracak." dedi.

Yaşamak daha zor ve daha pahalı oldu

Türkiye Kamu-Sen olarak 1 Mayıs'ta İzmir'de muhteşem bir miting gerçekleştirdiklerini belirten Kahveci, kamu çalışanlarının ve emeklilerinin beklentilerini bir kez daha dile getirdiklerini ifade etti. Kahveci, meydanlarda görüldüğü üzere, kamu çalışanları ve emeklilerinin büyük mağduriyetler yaşadığını, her dönemde maaşların eridiğini, alım gücünün düştüğünü ve yaşamın biraz daha pahalı ve zor hale geldiğini vurguladı.

Önemli olan maaş artışı değil alım gücünün ne kadar arttığı

Ücret ve vergi politikalarının gelir dağılımının sağlanacağı maaşlardaki erimenin durdurulacağı tek mekanizma olduğunu belirten Kahveci, bu mekanizmaların doğru kullanılmaması durumunda dar ve sabit gelirliler üzerindeki ekonomik yükün daha da artacağını dile getirdi. Kahveci, geçmiş dönemlerin gösterdiği gibi, önemli olanın maaşların ne kadar arttığı değil, alım gücünün ne kadar arttığı olduğunu sözlerine ekledi.

Alım gücünü artırmak için refah payının maaşlara eklenmesi gerekiyor

Alım gücünü artırmanın yolu olarak refah payının mutlaka maaşlara eklenmesi gerektiğini belirten Kahveci, bu nedenle geçmiş dönemlerde uygulanan ancak şu anda uygulanmayan refah payı ödemesinin kalıcı hale getirilmesinin memur ve emekliler açısından hayati önem taşıdığını ifade etti. Bunun yanı sıra, nimet ve külfette adalet dengesini gözetecek şekilde vergi politikalarının çalışanların gelir düzeylerini artırması gerektiğini belirtti. Kahveci, bugün memurların vergi dilimi nedeniyle yılın başında aldıkları maaşı, yıl sonunda alamadıklarını ve bu durumun ayrı bir sorun olarak karşımıza çıktığını dile getirdi.

Ali Yalçın: Memuru Mağdur Edecek Düzenlemelere Yer Vermeyin Ali Yalçın: Memuru Mağdur Edecek Düzenlemelere Yer Vermeyin

Memurları enflasyona karşı koruyacak tedbirler alınsın

Kahveci, yetkililerden kamu çalışanlarını enflasyona karşı koruyacak tedbirler ve adil bir gelir dağılımı sağlayacak vergi politikaları beklediklerini sözlerine ekledi. Bu nedenle her zaman ifade ettikleri gibi maaşlara refah payı eklenmesi, enflasyon farkının ortaya çıktığı ay itibarıyla maaşlara yansıtılması ve vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesi taleplerinin karşılık bulmasının önem arz ettiğini belirtti. TÜİK'in rakamlarının ne kamu çalışanlarının ne de emeklilerin karşılaştığı zamlara dayanacak güçlerinin kalmadığını söylediğini ifade eden Kahveci, kamu işveren tarafını bu gerçeklere göre hareket etmeye çağırdı.