Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, "85 milyon olarak hepimizin birinci önceliği evlatlarımızın geleceğidir. Eğitim meselesinde, siyasi görüşü ne olursa olsun tüm paydaşların, yapıcı eleştirilerine açığız" dedi. Ayrıca, "Ek ders ücretlerinde yaklaşık yüzde 25 oranında ilave bir artışa gidiyoruz. Böylece aylık ücretlerinde 2023 yılında yüzde 91 oranında artış yapmış olacağız" ifadelerini kullandı.

Ancak, bu zam kararı sağlık çalışanları arasında karışık duygulara neden oldu. Birçok sağlık çalışanı, öğretmenlere yapılan zamın olumlu bir adım olduğunu ancak kendilerinin de daha iyi bir nöbet ücreti hak ettiklerini dile getirdi.

Özellikle nöbet ücretlerinin düşük olduğuna dikkat çeken sağlık personeli, son toplu iş sözleşmesi protokolüyle saatlik nöbet ücretinin sadece 5 TL olarak iyileştirildiğini eleştirdi.

Sağlık çalışanları, kamu işçileriyle aralarındaki ücret uçurumunun kapatılması için nöbet ücretlerine %200 ila %350 arasında bir artış yapılması gerektiğini vurguladılar. Ayrıca, uzman hekimlerin dahi kamu işçilerinden daha düşük nöbet ücreti aldığını ve bu adaletsizliğin giderilmesini talep ettiler.

Sağlık personeli, nöbet ücretlerinin büyük bir kısmının zaten yol, yemek ve temel ihtiyaçlara harcandığını belirterek, bu konuda adaletli bir düzenleme yapılmasını istediler.