Uzman kaynaklar, bu artışın oransal bir şekilde gerçekleştirilmesini desteklememektedir.

ORANSAL ZAM AĞIRLIK KAZANDI!

Kaynaklar, memur maaşlarında taban aylığının 15 bin TL veya 16 bin TL seviyesine çıkarıldıktan sonra oransal bir zam yapılması gerektiği konusunda fikir belirtiyor.

BU MAAŞ GRUBUNDAKİLERE DİKKAT!

Ancak unutulmaması gereken bir nokta, 666 KHK ile belirlenen 2 sayılı cetvel kapsamındaki yönetici ve kariyer personelinin ayrı bir ücret ve tazminat düzenlemesine tabi olduğudur. Bu gruptaki memurlara taban aylık ödenmemektedir. Örneğin, bir bakanlık daire başkanı bu grupta yer alırken bir üniversite daire başkanı bu grupta yer almamaktadır. Bu grupların zam görüşmeleri sürecinde yoğun baskılar yaşanması beklenmektedir. Geçmişte, ek gösterge Kanunu çıkarılırken, son dakika düzenlemesiyle daire başkanı ve üstüne ilave zam yapıldığı hatırlanmaktadır. Bu zam düzenlemesinin gerekçesi ise hakim ve savcı grubuna ilave zam yapılması olmuştur.

MÜFETTİŞLER ZORLUYOR!

Son zamanlarda ortaya çıkan bilgilere göre, müfettişlerin ilave zam taleplerinde bulundukları ve hakim ve savcılarla maaşlarının eşitlenmesini istedikleri bilinmektedir. Bu durum diğer kariyer grupları için de geçerli olup, sayıları oldukça fazla olan bu gruplar da aynı talepleri dile getirmektedir.

KADEMELİ ZAM YAPILMAZSA BÖYLE OLACAK..

Eğer memur maaş zammı kademeli olarak değil de oransal bir şekilde gerçekleşirse, daire başkanlarının yaklaşık olarak 65 bin TL civarında bir maaş alacağı ve Genel Müdür ile Genel Müdür Yardımcılarının ise 70 bin ila 80 bin TL arasında bir maaşa sahip olacakları tahmin edilmektedir. Bu durumda, yöneticilerin emrindeki personelden 3 veya 4 kat daha yüksek maaş alması (örneğin, bir mühendisin 40 bin TL maaş alırken amirinin 80 bin TL alması) ücret adaletsizliği konusunu yeniden gündeme getireceği şeklinde yorumlanmaktadır.

MECLİS KOMİSYONUNDA KIYASIYA YARIŞ OLACAK!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda önemli bir mücadele yaşanması beklenirken, maaş iyileştirmesi konusunda masadaki güç dengesi en büyük etken olacak. Eğer hükümet bu riskli durumları fark edemezse, tasarının yasalaşmadan anlamsız bir hale dönüşmesi kaçınılmaz olacaktır. Yıllardır beklenen personel maaş düzenlemesinde devasa yeni sorunlar ortaya çıkabilir. Bu noktada, sendikalara önemli bir görev düşmektedir. Onlar, çalışanların haklarını korumak ve maaş adaletini sağlamak için aktif bir rol üstlenmelidir.

TRT HABER: KADEMELİ ARTIŞ OLACAK!

Öte yandan geçtiğimiz gün TRT Haber'de memur maaş zammı ile ilgili yapılan haberde; En düşük memur maaşının 22 bin TL olacağı ve diğer memurlar için de kademeli artış yapılacağı kaydedildi. 

HAKSIZLIK VAR!

Oluşan maaş uçurumlarına dair verilen bir örnekte, dikkat çeken bir durum şoför olarak çalışan bir işçinin 25 bin TL maaş alırken, aynı ambulansta görev yapan, hayat kurtaran ve üniversite mezunu paramedik ve ATT'lerin ise sadece 15 bin TL maaş aldığı oldu. Bu durum çalışanlar arasında adaletsizlik tartışmalarını da beraberinde getirirken görevi sadece ambulans sürmek olan bir şoförün, daha fazla sorumluluk taşıyan ve önemli bir sağlık hizmeti sunan paramedik ve ATT'lere kıyasla daha yüksek bir maaş alması, çalışanlar arasında haksızlık hissiyatına yol açmaktadır.

İŞÇİ BAYRAMDA 12 SAAT İÇİN 1300 TL ALDI

Bir sağlık profesyoneli ise yaptığı yorumda şunları kaydetti: "Sağlık teknikeriyim bugün bayram arifesinde nöbetteyim diğer nöbetçi arkadas kamu işçisi kadrosuyla nöbette aynı işi yapıyoruz. Ben 3 üniversite bitirdim arkadas lise mezunu aynı mesai karsılığında ben karın tokluğuna arkadaş 1300 lira alacak maaşı hariç"