Bildiğimiz üzere Sağlık Bakanlığı personel alımlarını artık 3+1'li başka bir değişle 663 sayılı KHK 45-A'lı alımlar yapmaktadır. Bu alım türü yeni ve kadro şekli 657 4/A'lı alımlarından farklı olduğu için eş durumu tayini de özel bir statüde gerçekleşmektedir. 2022 yılı 1. dönem 3+1 sözleşmeli sağlık personelinin eş durumu tayinine ait ilana "Sağlık Bakanlığı 3+1 Eş Durumu (45/A) Sözleşmeli Sağlık Personeli Tayin Şartları İlanı Yayınlandı" başlıklı habere tıklayarak erişebilirsiniz. 

PEKİ 3+1'Lİ BİR PERSONELİN EŞ DURUMU TAYİNİ NASIL YAPILIR?

Öncelikle 3+1'li eş durumunu anlayabilmek için kamuda personel istihdam çeşitleri nelerdir, bunlara bakalım;

a) 657 4/A:Kadrolu personel istihdam türü,

b) 657 4/B:Çakılı sözleşmeli istihdam türü,

c) 663 KHK 45-A:KHK ile Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan sözleşmeli personel. 

d) 4/C Mevsimlik İşçi

e) 4/D Sürekli İşçi

 # Danıştay'ın eş durumu tayinlerinde yıl şartını iptal eden maddeyi onama kararı için "Danıştay, Eş Durumu Tayini Yıl Şartını İptal Eden Maddeyi Onadı!" başlıklı haberimizi okuyabilirsiniz.

3+1'Lİ PERSONEL EŞ DURUMU TAYİNİ NASIL GERÇEKLEŞİR?

Öncelikle 3+1’li personelin eş durumu tayini isteyebilmesi için 1 yıllık çalışma şartını yerine getiriyor olmak gerekiyor. Ardından bu  personelin nasıl bir eş durumu tayini isteyeceği ön plana çıkıyor. Kendi kurum ve Kuruluşundan, TSK'den, Emniyetten, Başka kurum ve Kuruluştan veya özel sektörden bu özel durumlara göre kişinin eş durumu tayin sonucu etkileniyor şimdi bu 4 duruma özel gerçekleşebilecek senaryoları incelemeden önce 1 yıllık fiili çalışmak nedir? Bu konu hakkında ön bilgi verelim.

1 YIL FİİLİ ÇALIŞIYOR OLMAK NEDİR?

3+1 de en az bir yıl fiili çalışma şartı var, yani bu sene çalışmaya başladınız diyelim seneye eş durumundan tayin isteyebiliyorsunuz. Hafta sonu tatilimiz ve resmi tatiller fiili çalışmadan kabul ediliyor. Burada özel bir durum var Peki Askerlik fiili çalışmadan sayılıyor mu? Maalesef hayır, askerliğinizi görevinizde 1 yılı tamamlamadan yapmaya giderseniz geldikten sonra kalan eksik süreyi çalışıp eş durumu tayini ancak bu şekilde isteyebilirsiniz. Şimdi 3+1’li personelin eş durumu tayin çeşitlerini inceleyelim.

3+1'DE EŞ DURUMU TAYİNİ ÇEŞİTLERİ

Kendi Kurum ve kuruluşundan kadrolu veya 3+1’li personel ise;

Bu kuraya başvuruda bulunan sözleşmeli sağlık personelinin aile birliği mazereti nedeniyle yer değişikliği için;

Bulunduğu ilde bir yıl görev yapmış olması,

Eşinin görev yaptığı ilde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon ilan edilmiş olması,

Eşinin Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşu personeli olması gerekmektedir.

TSK, Emniyet;

Bu kuraya başvuruda bulunan sözleşmeli sağlık personelinin aile birliği mazereti nedeniyle yer değişikliği için; bulunduğu ilde bir yıl görev yapmış olması şartı ile İlgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tâbi ve kadrolu personel olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinde veya mülki idare amirliği, milli istihbarat, emniyet hizmetleri, jandarma hizmetleri, sahil güvenlik hizmetleri sınıflarından birinde görev yaptığını veya hâkim ya da savcı olduğunu ispat etmek suretiyle eş durumu tayini isteyebilirler.

Özel sektör;

Bu kuraya başvuruda bulunan sözleşmeli sağlık personelinin aile birliği mazereti nedeniyle yer değişikliği için; özel sektörde çalışan 45-A’lı eşin 4 yıl çalışmış olması ve  kadroya geçmesi gerekmekte, bu surette 4/A lı olan eş artık tayin isteyebilir özel sektördeki eşin kesintisiz olarak 4/A 720 gün SSK primi olmalıdır.

Sağlık personeli eş durumu tayini, 3+1 eş durumu tayini 2020 ve eş durumu tayini konuları hakkında bilgi verdik.

İLGİLİ ARAMALAR

sağlık bakanlığı eş durumu tayini şartları

sağlık bakanlığı eş durumu tayini 2020

sağlık bakanlığı eş durumu tayini özel sektör 2020

sağlık bakanlığı eş durumu tayini kaç günde belli olur