Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporunu yayımladı.

Hastanelerdeki Tıbbi Sekreterlerin Görevleri Tam Olarak Nedir? Hastanelerdeki Tıbbi Sekreterlerin Görevleri Tam Olarak Nedir?

MB: Gıda grubunda yıllık enflasyon geriledi

Rapora göre, tüketici fiyatları nisan ayında yüzde 3,18 oranında artarak yıllık enflasyon yüzde 69,80 olarak gerçekleşti. Gıda grubunda yıllık enflasyon gerilerken, diğer gruplarda artış gözlendi. Hizmet grubunda ise aylık fiyat artışı yüksek seyretmeye devam etti, özellikle ulaştırma hizmetlerinde bayram etkisi hissedildi. Temel mal grubunda ise mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık fiyat artışı yavaşladı. Otomobil fiyatlarındaki ılımlı artış, dayanıklı mal grubunu etkiledi.

Gıda alt grubu fiyat artışını sürdü

Gıda grubunda işlenmemiş gıda alt grubu fiyat artışını sürdürdü, işlenmiş gıda enflasyonunda ise ılımlı seyir devam etti. Enerji grubu fiyatları, Türk lirası cinsi petrol fiyatlarındaki gelişmelere paralel olarak akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş ve doğal gaz fiyatlarındaki düşüşle dengelendi. Üretici fiyat artışı güçlü seyrini sürdürürken, ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde fiyat artışlarının genel yayıldığı ve sermaye malları dışında kalan gruplarda daha belirgin olduğu görüldü.

Hizmet sektöründe belirgin artış

Hizmet fiyatlarında ise ulaştırma hizmetlerinde belirgin fiyat artışı gözlendi, özellikle Ramazan Bayramı kaynaklı olarak karayolu ve havayolu ile yolcu taşımacılığı fiyatlarında artış yaşandı. Lokanta-otel alt grubunda güçlenen aylık enflasyon dikkat çekti. Ev kirası ve haberleşme hizmetlerinde de fiyat artışları yaşandı.

Temel mallarda enflasyon geriledi

Temel mal grubunda yıllık enflasyon dayanıklı mallarda gerilerken diğer alt gruplarda arttı. Otomobil fiyatlarındaki artış dayanıklı mal grubunu etkilerken, diğer temel mallar alt grubunda fiyat artışlarının ev ile ilgili temizlik malzemeleri, kişisel bakım ürünleri ve konut bakım ve onarımı kalemlerinde belirgin olduğu görüldü.

Enerji fiyatları yatay seyir izledi

Enerji fiyatları nisan ayında yatay seyrederken, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda fiyat artışları yaşandı. Taze meyve sebze fiyatlarındaki düşüşe rağmen diğer işlenmemiş gıda gruplarında artış devam etti. Tütün ürünleri fiyatlarında ise üretici firma kaynaklı artışlar gözlendi.

Yurt içi üretici fiyatları ise nisan ayında artarken, ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde fiyat artışlarının genel olarak yayıldığı izlendi. Tütün ürünleri, metal cevherleri, elektrik-gaz, ham petrol ve doğal gaz, diğer metalik olmayan mineral ürünler, giyim eşyası ve gıda ürünleri fiyat artışlarında öne çıkan alt gruplar oldu.