Ocak ayında yapılan yüzde 49’luk zam ile asgari ücret 17 bin 2 lira olarak belirlenmişti. 

Temmuz ayında emekli ve memur maaşlarının yeniden düzenleneceği bir dönemde, gözler asgari ücrete çevrildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ara zam yapılmayacağını açıklamıştı.

Enflasyon ve Asgari Ücretin Alım Gücü:

Enflasyon rakamlarının artmaya devam ettiğine vurgu yapan Prof. Dr. Aziz Çelik, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını hatırlatarak, geçim sorununa karşı artışın gerekli olduğunu belirtti. 

Çelik, yükselen enflasyon verilerinin karşısında asgari ücretin alım gücünün ciddi oranda düştüğüne değinerek;

Araştırmalar, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını gösteriyor. Resmi enflasyonun tartışmalı olması sebebiyle ortaya konulan veriler de tartışmalara neden oluyor. Temmuz ayında asgari ücretin yeniden düzenlenmesi gerekli. Asgari ücret ortalama ücret seviyesi haline geldi. Asgari ücrete yapılan artış tüm gelir oranlarını etkiliyor. Bu yüzden sadece asgari ücret tüm vatandaşı etkiliyor. Artmazsa toplumun büyük bir bölümü açlık sınırının altında kalacak

Kamuda Tasarruf Tedbirleri Yürürlüğe Girdi: Kurallara Uymayanlar Disiplin Cezası Alacak Kamuda Tasarruf Tedbirleri Yürürlüğe Girdi: Kurallara Uymayanlar Disiplin Cezası Alacak

ifadelerini kullandı.

Hükümetin Ekonomi Politikaları

Prof. Dr. Çelik, hükümetin ara zamma sıcak bakmadığını sözlerine ekleyerek, "Ekonomi politikası, temelden sıkı duruş anlayışına dayalı. Bu nedenle asgari ücretin yükseltilmesine ilişkin bir beklentim yok. Hükümetin, Merkez Bankası’nın ve bakanlığın tutumu da bu yönde. Toplumsal ve siyasal baskı gözükmüyor bu ise ara zam ihtimalini daha da zayıflatıyor” dedi.

Geçmişteki Ara Zamlar

Çelik, geçtiğimiz yıllarda yapılan ara zamların seçim konjonktüründen dolayı olduğunu kaydederek, iki sene içerisinde iki kez ara zam ile asgari ücretin artırıldığını hatırlattı. Ancak önümüzde bir seçim olmamasından dolayı ekonomi politikalarından da vazgeçilmeyeceğini söyledi.

Emekliler ve Memurlar

Prof. Dr. Çelik, emeklilerin ve memurların durumuna da değinerek; “Emekliler ile ilgili de bir iyileştirme olmayacak. Enflasyon oranında bir düzenleme olacak ama bu artış yasal düzenlemeden dolayı. Memur ve Emekliler, resmi enflasyonun altında bir artış ile kalacak gibi görünüyor” diye konuştu.

Gelecekte Beklenen Zamlar

Seçimlerden dolayı bekletilen zamların olduğunu aktaran Çelik, özellikle doğalgaz ve elektrik konusunda Temmuz ayından sonra bir artışa gideceklerini düşündüğünü belirtti. “Temmuz sonrasında maaşlarda enflasyon altında artışlar ve inanılmaz zamlar bekliyorum. Ekonomik tablo sıkıntılı olacak gibi duruyor. Önümüzdeki süreçte çalışanların durumu zor olacağa benziyor. Bütün göstergeler bu yönde. Genel politika gelir arttıralım, gider arttırmayalım olunca vatandaşın sırtına binen yük artacaktır” ifadelerini kullandı.