Kamuda memurlara esnek ve uzaktan çalışma sistemi önümüzdeki dönemde gelecek. 

Hazine ve Maliye Bakanı’nın dün açıkça belirttiği esnek çalışma ile ilgili taslakta belli oldu. 

Sosyal Güvenlik Uzmanı ve eski SGK İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş taslağı ayrıntılarıyla beraber canlı yayında tek tek tek anlattı. 

Memurlara en çok merak ettiği maaşlar düşecek mi? 4 gün çalışma gelecek mi? gibi soruların yanıtı da belli oldu. 

Pandemide kısmen provası yapıldı

SGK Uzmanı Göktaş,

Aslında 657 sayılı devlet memurları kanununda Cumhurbaşkanı'na verilmiş bir yetki var. Cumhurbaşkanı kamu görevini yerine getiren memurların uzaktan veya iş yeri dışında çalışmalarına izin verebilecek düzenleme yapma yetkisi verildi. Pandemi sürecinde bunun kısmen provası da yapılmış oldu. Şu anda yapılmak istenen şey tabii biraz daha verimliliği artırıcı ve tasarruf tedbirlerine uyumlu uzaktan çalışma modeline geçilmeye çalışıyor.

şeklinde konuştu.

SGK Uzmanı Göktaş, Habertürk TV’de esnek çalışma sistemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Servislerin kaldırılması gündeme geldiğini hatırlatan Göktaş, Servis ihtiyacının ortadan kalkmasıyla birlikte iş yerinde yemek ihtiyacı da azalacak gibi görünüyor. Bu durumda, tasarruf sağlanması hedefleniyor. Özellikle büyükşehirlerde işe gidip gelirken yaşanan yorgunluklar ve buna bağlı olarak düşen verimlilik endişe kaynağı. 

Ayrıca, şehir içi trafik yoğunluğunun azalması da beklenen faydalar arasında. Bu durum, yakıt tasarrufunu da beraberinde getirebilir. Esnek çalışma modeli kapsamında cüzi miktarda parasal yardımın devam etmesi öngörülüyor. Ayrıca, evde çalışanlara donanımsal ihtiyaçları için bilgisayar, internet, yazıcı gibi ekipmanlar sağlanabilir.

Esnek çalışma sistemiyle altı çeşit model olduğunu söyleyen eski SGK İl Müdürü Göktaş, konuyla ilgili yönetmelik taslağının gündemde olduğunu, mevcut kamu görevlileri için esnek çalışma, uzaktan çalışma, yoğunlaştırılmış çalışma modeli ve kısmi çalışma modeli gibi birçok model üzerinde iktidarın değerlendirme yaptığını söyledi.

Mesai Saatleri Nasıl Belirlenecek, Maaşlara Yansıyabilir, Hak Kaybı Olacak mı?

Aylıklarla ilgili bir değişiklik olmayacak. Çalışma sürelerinin düzenlenmesine ilişkin bir hüküm var ama aylıklar biliyorsunuz göstergeler, kademelere göre belirleniyor.

Esnek çalışma modelinde kişi tercih yapabilecek. İş yerine 2 saat erken gelebilecek, en fazla 3 saat de geç çıkabilecek. Bu süreyi amiri ile birlikte belirleyecekler.

"4 Gün Çalışma Olabilir"

Günlük 10 saati geçmeyecek şekilde, 4 gün çalışacaklar. Memurlar haftalık 40 saat çalışıyor. Ertesi hafta bir gün boşta kalabilecekler.

"Taslaktaki Önemli Düzenleme"

Önemli bir düzenleme de şu an evinizde bir engelli, bakıma muhtaç, yaşlı, kaza geçirmiş birisi varsa talep edilmesi durumunda 2 ay süreyle günde 5 saat çalışmasına izin verilecek memurun.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan TBMM Sağlık Çalışanlarına Ziyaret Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan TBMM Sağlık Çalışanlarına Ziyaret

KAMU PERSONELİ İÇİN 6 FARKLI ÇALIŞMA MODELİ GÜNDEMDE

Geçirdiğimiz bir pandemi süreci vardı. Aslında pandemi sürecinde kısmen bunun provası yapılmış oldu. Personelin bir kısmı uzaktan işlerini görebildikleri için kamu görevlerini yerine getirebilmişlerdi.

Tabi, şu anda yapılmak istenen şey; biraz daha verimliliği artırıcı ve tasarruf tedbirlerine uyumlu bir uzaktan çalışma modeli. Bununla ilgili bir yönetmelik taslağı şu anda gündemde. Cumhurbaşkanına verilmiş bir yetki var ama ayrıntılarla ilgili henüz bir düzenleme yok.

Yönetmelik taslağına göre, kamu personeli için 6 farklı çalışma modeli öngörülüyor, bunlar;

  1. Esnek çalışma modeli,
  2. Uzaktan çalışma modeli,
  3. Yoğunlaştırılmış çalışma modeli,
  4. Kısmi çalışma modeli
  5. Değişken zamanlı çalışma modeli,
  6. Akademik eğitim amaçlı çalışma modeli.

KAMU PERSONELİ 4 GÜN ÇALIŞABİLECEK

Esnek çalışma modelinde kişi tercih yapabilecek, yani; iş yerine iki saat erken gelebilecek, en fazla da üç saat geç çıkabilecek. Bu süre amirlerle kararlaştırılacak veya günlük 10 saati geçmemek üzere dört gün çalışılacak (memurlar haftada 40 saat çalışıyor).

10'ar saatten dört gün çalışıp, 40 saati tamamlayarak ertesi hafta bir günlük fazla izin kullanabilecekler, bununla ilgili ilave para verilmeyecek. 5 günlük çalışmayı, 4 güne sıkıştırarak -yoğunlaştırılmış çalışma modeli dediğimiz yöntemle- bir gün izin hakkı kazanabilecekler.

KAZA VE HASTALIK DURUMUNDA HAFTALIK ÇALIŞMA SAATİ DÜŞECEK

Bunun dışında, önemli bir düzenleme de şu; diyelim ki evinizde engelli, yaşlı, bakıma muhtaç veya kaza geçirmiş birisi var. Personelin talep etmesi durumunda, kişinin iki ay süreyle günde 5 saat çalışmasına izin verilecek. Memurların 8 saat çalıştığını düşünürsek, günde 3 saat daha az çalışmış olacak.

Kaza veya geçici hastalık durumunda eş, anne, baba ve kardeşi kapsayacak şekilde ve raporla beraber belgelemek koşuluyla, günlük çalışma saati 5 saat olarak belirlenebilecek. Çalışılacak zaman dilimi amirlerle ortak olarak belirlenecek.

KAMUDA EVDEN ÇALIŞMA MODELİ MAAŞLARI ETKİLEYECEK Mİ?

Maaşlarla ilgili bir değişiklik olmayacak. Burada çalışma sürelerinin düzenlemesine yönelik bir yüküm var ama aylıklar; göstergelere, derece ve kademelere göre belirlendiği için aylıklarla ilgili bir düzenleme olmayacak.