Memurların düşen alım gücüne dikkat çeken SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz, yetkililere seslenerek, memurların alım gücünün azaldığını ve geçim sıkıntısı çektiklerini belirtti. Cengiz, "Rakamlar açıktır. Memurların alım gücü giderek azalıyor ve temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaklaşıyorlar. Yetkililer, memurları görmezden gelmek ve duymazdan gelmek yerine ne zaman adım atacaklar?" diye sordu.

SAVDES-SEN Genel Başkanı, düzenlemelerin Temmuz ayından önce yapılması gerektiğini vurguladı. Bu durum, memur maaşlarındaki düşüşün ve alım gücündeki azalmanın bir kez daha gündeme gelmesine sebep oldu.

Kamu işçisine yönelik belirlenen zam miktarı memurlar arasında tartışmalara neden oldu. Açıklanan zam miktarı ile kamu işçisi ve memurlar arasında ki maaş farkı açılırken, Savunma Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) Genel Başkanı Tuncay Cengiz, memur aylıklarına yapılacak zam miktarının Temmuz ayından önce açıklanması için çağrıda bulunarak, memurların maaşlarına ilişkin düzenlemenin ise bir an önce gelmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kamu işçisine yapılan zamma dikkat çeken Cengiz, ortalama bir kamu işçisinin aylığının 21 bin 710 TL olduğunu belirterek, “Türk-İş verilerine göre, dört kişilik bir ailenin Nisan 2023 ayı açlık sınırı 10 bin 135 TL olmuş. Yani? Memur açlık sınırında. Memur yine ortada, açlıkla baş başa. Memurlar Ocak ayında yüzde 30 artış aldı ancak bunun yüzde 8,48’lik kısmı 2022 yılı ikinci altı aylık döneminde oluşan enflasyon farkı, yüzde 8 toplu sözleşme artışı, yüzde 13,52 ilave artıştır. TÜİK verilerine göre 2023 yılında, ilk 3 ayda enflasyon yüzde 12,5, enflasyon farkı şimdiden yüzde 4,19 olduğu dikkate alındığında maaşların eridiği çok net bir şekilde görülecektir” dedi.

“ARTIK BIÇAK KEMİĞE DAYANMIŞTIR”

Geçmişte bir memurun alım gücünün yüksekliğine dikkat çeken Cengiz, geçen yıllarda alım gücünün hızla eridiğini belirterek, “1990’lı yıllarda işe başlayan bir memur yaklaşık 20 çeyrek altın alırken şimdilerde 5-6 çeyrek altın ancak alınabilmektedir. O yıllarda emekli olan bir memur emekli ikramiyesi ile bir ev bir araba alırken, şimdilerde hepsi hayal olmuş, emekli ikramiyesi memurun borçlarına dahi yetmeyecek duruma gelmiştir.

Rakamlar ortadadır. Yetkililer, alım gücü yok olan, geçinmekten ve ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaklaştırılan memurları daha ne kadar “görmezden ve duymazdan” gelmeye devam edecekler? Artık bıçak kemiğe dayanmıştır” ifadelerini kullandı.

MEMURLAR İÇİN TALEPLERİNİ SIRALADI

Memurlara Temmuz ayından önce iyileştirme yapılmasının gerekli olduğunun altını çizen Cengiz, en düşük memur maaşının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması gerektiğine dikkat çekerek, “Taban aylıklara seyyanen 5 bin TL zam, yüzde 17,96 büyümeden pay ve yüzde 40 zammı istiyoruz. Memurlara yılda iki defa birer maaş bayram ikramiyesi ile Ocak ve Temmuz aylarında birer maaş ikramiye verilmesini istiyoruz” diye konuştu.