Beş aylık enflasyon verilerine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 15.26, memur ve memur emeklileri ise yüzde 13.13 oranında zam aldı. Ancak, Temmuz ayında açıklanacak olan Haziran enflasyon ve refah payıyla birlikte emekli maaşları yüzde 30'un üzerinde artacak. Emekliler, bu ay maaşlarını ve ayrıca 2 bin liralık Kurban Bayramı ikramiyelerini 19-26 Haziran tarihleri arasında alabilecekler. Ayrıca, en düşük memur maaşı da yüzde 85'lik bir artışla 22 bin liraya yükselecek.

Memur maaş zamları ne zaman TBMM'ye gelecek belli oldu

Daha sonra resmi ağızlardan yapılan açıklamada bu rakamın 'net' olduğu belirtilse de maaş zamları hakkında bazı belirsizlikler süre geliyor.

Memur maaş zammı düzenlemesi için kanun gerekiyor. Bunun için de TBMM'den geçmesi.

Maaş zamlarının TBMM'ye gelmesi için ise 6 aylık enflasyon oranının açıklanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan maaşların Temmuz ayında yatırılacağını söylemişti.

Buna göre TÜİK'in Haziran ayı enflasyon verileri 5 Temmuz 2023 saat 10.00'da açıklanacak

Refah payı düzenlemesinin geçirilmesi için bu tarih beklenecek.

Yani memur maaş zamları Temmuz 5'inden sonra meclise gelecek.

ENFLASYONA REFAH PAYI DA EKLENECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın devreye girmesiyle, SSK ve Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklisi ve sözleşmeli personele yılın başında yüzde 15.40'lık 6 aylık enflasyona refah payı da eklenerek yüzde 30 zam verildi. Toplu sözleşmeye göre, memur için yüzde 16.48 olması gereken zamma 13.52, işçi, esnaf, çiftçi emeklisinin yüzde 15.40 enflasyon zammına da 14.60 puan refah payı ilave edildi. Böylece yapılan yıllık zam yüzde 84.20'ye çıktı. Yılın başında 5500 liraya çıkarılan en düşük emekli aylığı yıl içindeki düzenlemeyle beraber 7500 liraya çıkarıldı.

GÖZLER 2023 MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ARTIŞINDA | YÜZDE 15.26 ZAM CEPTE

Emekli ve memur zammı temmuz başında açıklanan Haziran ayı enflasyonu ile netleşecek. TÜİK'in Mayıs enflasyon rakamlarını açıklaması sonrası 5 aylık emekli ve memur zam oranı netleşti. Aralık ayında 1128,45 olan TÜFE endeksi, 1300,60 seviyesine yükseldi. Böylece 5 aylık enflasyon oranı yüzde 15.26 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de 6 ayda bir zam alıyor. Emeklilerin zam oranı 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. 5 aylık verilere göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammı şimdiden yüzde 15.26 oldu.

MEMUR VE EMEKLİSİ NE KADAR ALACAK?

Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor. Memurlar yılın ilk 6 ayı için yüzde 8 sözleşme zammı almıştı. Bu oranı aşan fark kadar memurlara enflasyon farkı verilecek. 5 aylık rakamlara bakılınca memur ve memur emeklilerine en az yüzde 7.13'lük enflasyon farkı imkânı doğdu. Enflasyon farkı dâhil 5 aylık memur zammı ise 13.13 oldu.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞINA YÜZDE 85 ZAM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 bin 848 lira olan en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkacağını açıklarken bu durumda yapılan zam yüzde 85'e ulaşacak. Kamuda bu tutarın üzerinde maaş alanlara yapılacak zam ise eklenecek refah payı, seyyanen artış ile netleşecek.