Toplu Sözleşme kapsamında, 11 farklı hizmet koluna ait tekliflerin sınıflandırılmasının ve kamu görevlilerinin genelini ilgilendiren tekliflerin ön görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, müzakere aşamasına geçiliyor. Bu kritik süreçte, hükümetin kamu görevlilerinin genelini etkileyen ilk zam teklifinin yarın sözleşme masasına sunulması bekleniyor.

23 AĞUSTOSTA HAKEM KURULU DEVREYE GİRECEK

Memur-Sen tarafından bu teklifin kabul edilmemesi durumunda, hükümet 17 ve 22 Ağustos tarihlerinde yeni teklifler sunacak. Eğer taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa, 23 Ağustos'tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek. Bu aşamada Kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye ilişkin kararını açıklayacak.

HÜKÜMET BU HAFTA 2 KEZ MASAYA TEKLİF GETİRECEK

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, yaptığı açıklamada, 1 Ağustos'ta başlayan görüşmelerin olumlu bir atmosferde geçtiğini belirtti. Tekliflerin tasnif edilmesi ve ön görüşme sürecinin ardından yeni hafta itibarıyla görüşmelerin kritik bir aşamaya girdiğini vurgulayan Tonbul, "Çalışma takvimine göre bu hafta hükümet iki kez masaya teklif sunacak. İlk sunumu yarın bekliyoruz. Eğer bu teklifi yetersiz bulursak, hükümet 17 Ağustos Perşembe günü yeni bir teklif sunacak. Bu nedenle görüşmelerin seyri açısından bu hafta son derece kritik." dedi. Tonbul, kamu işvereninin enflasyon hedefleri yerine piyasa gerçeklerine dayalı bir teklifle masaya gelmesi gerektiğini vurgulayarak, makul taleplerin karşılık bulması ve sözleşmenin masada uzlaşıyla imzalanması gerektiğini ifade etti.

MEMUR SEN 2024 YILI İÇİN TOPLAM %70 ZAM İSTEDİ

Toplu sözleşme masasında yetkili olan Memur-Sen, 2024 yılı için 3 aylık dönemlere ayrılarak hesaplanan refah payı dahilinde birinci çeyrekte yüzde 35, ikinci çeyrekte yüzde 10, üçüncü çeyrekte yüzde 15, dördüncü çeyrekte ise yüzde 10 oranında zam talebinde bulunmuştu.

2025 İÇİN SENDİKA %40 ZAM İSTİYOR

2025 yılı için ise aynı konfederasyon, 6 aylık dönemlere göre hesaplanan refah payı dahilinde birinci yarıda yüzde 25, ikinci yarıda ise yüzde 15 oranında zam talep etmişti.

GÖRÜŞMELER AĞUSTOS AYI SONUNDA TAMAMLANACAK

Toplu sözleşme görüşmelerinin üçüncü aşaması 17 Ağustos'ta gerçekleştirilecek. Görüşmelerin ay sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.