Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla emekli ve memur maaşlarının artışları için son bir verinin kalmasını sağlayacak, refah payı hariç.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI 2 AY ÖNCEDEN BAŞLADI!

Temmuz ayı yaklaşırken, emekliler ve memurlar için zam haberi heyecanla bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, asgari ücret, emekli zammı ve memur maaş zammı gibi konular üzerinde çalışmalarını 2 ay öncesinden başlattı.

Yeni kabine açıklandı ve Meclis çalışmalarına başladı. Hükümetin öncelikli düzenlemeleri arasında asgari ücret, emekli ve memur zammı yer alıyor. Bu sayede, maaşlara ek zam yapılarak milli gelir artışı geniş bir kesime yayılacak.

TÜİK YARIN ENFLASYON VERİLERİNİ AÇIKLAYACAK!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla bu çalışmalar hız kazandı. TÜİK'in Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıklamasıyla birlikte, emekli ve memur maaşlarının 5 aylık zam oranı netleşecek. TÜİK, 5 Haziran Pazartesi günü saat 10:00'da enflasyon verilerini açıklayacak. Bu rakam, özellikle Haziran ayında toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu için önemli bir belirleyici olacak.

Ankete katılan ekonomistlerin Mayıs ayı enflasyon beklentileri, yüzde -1 ile yüzde 2.4 arasında değişiyor ve yıllık enflasyonun yüzde 39.62'ye gerileyeceği tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz ay TÜİK'in Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıklaması ile 4 aylık emekli ve memur zam oranı netleşti.

Hesaplarımıza göre;

  • 4 aylık enflasyon oranı: Yüzde 15,22
  • 4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 15,22
  • Ocak 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 8
  • Temmuz 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 6
  • 4 aylık memur enflasyon farkı: Yüzde 7,08
  • 4 aylık memur ve memur emeklisi zammı: Yüzde 13,08 oldu.

6 AYLIK ENFLASYON ORANI NE KADAR OLACAK?

Merkez Bankası'nın piyasa katılımcıları anketi ve ekonomistlerin beklentileri beraber değerlendirildiğinde 6 aylık enflasyon rakamlarının yüzde 20-23 bandında olması bekleniyor.

Temmuz döneminde bu zamların dışında emekli ve memur maaşlarına refah payı (ek zam) eklenecek.

YENİ HÜKÜMETİN YAPACAĞI İLK DÜZENLEMELER MAAŞLARA ZAM OLACAK

Emekli ve memur Temmuz zammı için geri sayım başladı. Yeni dönemde enflasyon farklarının yanında maaşlar refah payı ile belirlenecek. Yılın ilk 6 ayı için kamu işçisine verilen yüzde 45'lik zam oranı önemli bir referans değer olarak masada yer alıyor.

TBMM'DE YENİ YASAMA DÖNEMİ BAŞLADI VE KABİNE BELLİ OLDU

TBMM'de yeni yasama dönemi başladı ve yeni Kabine belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan oldu. Ekonominin dümeninde ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olacak.

YENİ MAAŞLARIN TEKNİK VE BÜTÇE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Yeni Kabine'nin ve Meclis'in önündeki ilk düzenlemeler asgari ücret, emekli ve memur zammı olacak. Bakanlıklarda devir teslim töreninin ardından yapılacak düzenlemeler için çalışmalar hız kazanacak. Çalışma Bakanlığı yapılacak düzenlemelerin teknik taslak çalışmalarını, Hazine'de bütçesini hazırlıyor.

MEMUR MAAŞLARI İÇİN 5'Lİ ARTIŞ

  1. Enflasyon farkı + Toplu sözleşme zammı
  2. Refah payı
  3. Memura kira yardımı
  4. En düşük memur maaşı net 22 bin TL olacak
  5. Maaşlara ince ayar

EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN REFAH PAYI VERİLECEK

  1. En düşük emekli maaşı yükselecek
  2. 6 aylık enflasyon oranı ile Temmuz zammı
  3. Refah payı

EMEKLİYE ZAM DÜZENLEMESİ KADEMELİ OLACAK

Emekliye zam düzenlemesi için de kademeli zam formülü masaya geldi. Temmuz döneminde 6 aylık enflasyon oranına ilaveten refah payı ile yeni maaşlar belirlenecek. Burada daha düşük maaşlara daha yüksek zam oranı verilecek. Yüksek maaş alanın kaybı olmayacak.

Sadece orana göre maaş belirlemek alt grupta maaş alanlarla üst grupta maaş alanlar arasında giderek açılan bir makasa işaret ediyordu. Milli gelirin daha homojen olarak tabana yayılması için sosyal devlet anlayışı çerçevesinde bu düzenleme gerçekleştirilecek.

EMEKLİ ZAMMI İÇİN ÖRNEK HESAP

Örneklendirecek olursak;

7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin üzerine kademeli olarak emekli zammı belirlenecek.

  • 7 bin 500-10 bin => Yüzde 45 zam
  • 10 bin-15 bin TL => Yüzde 40 zam
  • 15 bin-20 bin TL => Yüzde 35 zam
  • 20 bin ve üzeri => Yüzde 30 zam

Burada yukarıdaki tablodaki zamların belirlenmesi durumunda, örneğinde 10 bin TL alan emeklinin maaşı 4 bin TL artacakken, 20 bin TL alan emeklinin maaşı yüzde 30 zamla 6 bin TL artacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN DE ÇALIŞMA VAR

Burada en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 TL'nin de yükseltilmesi masada yer alıyor. Detaylar yeni hükümetin kurulmasından sonra şekillenmeye başlayacak.

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ DE ARTACAK

Emekli bayram ikramiyesi Ramazan Bayramı öncesi 1100 TL'den yüzde 82 artışla 2000 TL'ye yükseldi. Mart ayında emeklilik başvuru yapan ve maaşları bağlanan EYT'liler dahil 15 milyonu aşkın emekliye bu tutar ödendi. Maaş bağlanma işlemleri henüz tamamlanmayan EYT'lilerin hak kaybı olmayacak. Bu tutar işlemlerinin tamamlanmasının ardından hesaplarına yatacak.

Emekli bayram ikramiyesinin 2500-3000 TL bandına yükselmesi bekleniyor. Burada bayram ikramiyesinin 3000 TL'ye yükselmesi durumunda yüzde 50 zam yapılmış olacak ki, 2023 yılı içerisindeki zam oranı ise yaklaşık yüzde 173 olacak.