Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ocak ayında memur maaşlarına yüzde 25 oranında zam yapılacağını açıklamıştı. Ancak daha sonra bu oran yüzde 30'a revize edildi. Ancak asgari ücrete yapılan yüzde 55'lik zam sonrası %30’luk zam memurların beklentilerini karşılamadı.

Bazı kulis bilgileri, seçim öncesi memurlara ek bir zammın gelebileceğini öne sürüyor. Ancak henüz böyle bir zam yapılmadı ve deprem nedeniyle bazı değişikliklerin olacağı belirtiliyor. Uzmanlar ise memur maaşlarına yüzde 30-40 oranında bir zam yapılacağı ihtimalini düşünüyor. Bu zam, seçim vaadi olarak mı yoksa seçim öncesinde mi gerçekleşecek, henüz belirsizliğini koruyor.

Ayrıca, hangi Cumhurbaşkanı Adayının seçimi kazanacağı, memur zamlarının geleceği için belirleyici bir rol oynayacak gibi görünüyor.

Sosyal Güvenlik uzmanları, memur maaşlarına yapılacak ara zam oranının %30-40 arasında olacağını tahmin ediyor. Memur maaş zammı için belirleyici olan Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 6 aylık enflasyon rakamları yanı sıra refah payı da oldukça önemli bir faktör. Hatırlanacağı üzere yılbaşında açıklanan enflasyon rakamları %17 civarındaydı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, inisiyatif kullanarak refah payını enflasyon ve toplu sözleşme zam rakamlarına eklemiş ve memur ve emekli maaşlarına %30 oranında zam yapılmasına karar vermişti.

Uzmanların memur maaşlarına yönelik beklentileri devam ediyor. Temmuz zammı için benzer formüller konuşuluyor ancak 14 Mayıs seçimleri bu konuda belirleyici olacak. Eğer iktidar değişikliği olursa yeni formüller masaya yatırılacak. Şimdilik memur maaşlarına %30-40 aralığında zam yapılması beklentisi sürüyor.