Ekonomideki gelişmeleri değerlendiren Şimşek, "Ekonomi programımız öngördüğümüzden çok daha iyi çalışıyor. Belli alanlarda başarı çok net, ancak bazı alanlar sabır, kararlılık ve zaman gerektiriyor." dedi. Şimşek, büyümenin daha dengeli bir yapıya dönüştüğünü ve net ihracatın büyümeye katkısının artıya geçtiğini vurguladı.

Cari Açık ve Rezervler

Cari açığın giderek daraldığını belirten Şimşek, geçen yıl mayıs ayında 57 milyar doların üzerinde olan cari açığın bu yıl 25 milyar dolara inmesini beklediklerini ifade etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerinin geçen yılın mayıs sonuna göre 44 milyar dolar arttığını belirterek, "Swap hariç net rezervler 2020'nin başından bu yana ilk kez artıya geçti." dedi.

Enflasyon ve Faiz Oranları

Enflasyonun kontrol altına alınması ve faiz oranlarının düşürülmesi için agresif bir parasal sıkılaştırma döngüsünün sürdüğünü belirten Şimşek,

"Program olmasaydı yıllık enflasyon nerede olurdu sorusu sorulmaz. Enflasyonun kalıcı ve hızlı bir düşüşün eşiğinde olduğunu düşünüyoruz."

dedi.

Vergide Adalet ve Etkinlik Reformu

Vergide adalet ve etkinlik sağlamak amacıyla yapılan reform çalışmalarında son aşamaya geldiklerini belirten Şimşek,

"Vergide adalet ve etkinlik önemli bir önceliğimiz. İstisnaları önemli ölçüde azaltacak yeni bir reform yapacağız."

dedi.

Uluslararası İlişkiler ve Yatırımlar

Dünya Bankası, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası gibi çok taraflı bankalarla ilişkilerin çok iyi olduğunu belirten Şimşek, bu ay içerisinde Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga'nın Türkiye'yi ziyaret edeceğini açıkladı.

Kira Artışları ve Tasarruf Tedbirleri

Kira artışında yüzde 25 sınırının bu ay sonu itibarıyla kaldırılmasına ilişkin bir çalışmalarının olmadığını belirten Şimşek, tasarruf tedbirleri konusunda da yeni adımlar atacaklarını ifade etti.

Türkiye'nin Gri Listeden Çıkma Süreci

Türkiye'nin gri listeden çıkma aşamasında olduğunu belirten Şimşek,

"Kara para aklama ve terörizm finansmanıyla mücadelede kararlıyız. İlk gelen sinyaller olumlu. Bu ay sonunda yapılacak toplantıda Türkiye'nin gri listeden çıkıp çıkmayacağı belli olacak."

Acil Servisler Devre Dışı: Şehir Hastanesi’nde 9 Saat Elektrik Kesintisi Acil Servisler Devre Dışı: Şehir Hastanesi’nde 9 Saat Elektrik Kesintisi

dedi.