Özellikle şirketlerini zarar etmiş gösterip, sosyal medyada lüks yaşamlarını paylaşan iş insanları ile vergi mükellefi olmadıkları halde benzer paylaşımlar yapan fenomenler vergi incelemesine tabi tutulacak. Bu kişilere vergi dairelerinden tebligat gönderilerek 'izah' istenecek.

Nasıl Bir Ekonomi TV’de Ekonomi Masası özel yayınının konuğu olan vergi uzmanı ve EKONOMİ gazetesi yazarı Abdullah Tolu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulan ve vergi düzenlemelerini içeren torba yasayı değerlendirdi. EKONOMİ Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın sorularını yanıtlayan Tolu, torba yasanın Kurban Bayramı öncesinde Meclis’e geleceğini ve temmuz ayından önce yürürlüğe gireceğini belirtti.

Tolu, torba yasada yer alacak önemli düzenlemelerden birinin Asgari Kurumlar Vergisi olduğunu ifade ederek, bu düzenlemenin Türkiye’deki istisnalar, muafiyetler ve indirim uygulanan şirketleri de kapsadığını söyledi. Bu vergiden elde edilecek ilave tahsilatın 150 milyar TL'nin üzerinde olmasının beklendiğini kaydetti.

 Kayıtdışılıkla Mücadelede Yeni Adımlar

Kayıtdışılığın yoğun olduğu ikinci el gayrimenkul alım satımıyla ilgili de düzenlemeler gerektiğini belirten Tolu, belediye rayici uygulamasının kaldırılarak, gerçek satış bedeli uygulamasına geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Tolu, torba yasanın son şeklini aldığını ve Cumhurbaşkanına sunulduğunu, bayram öncesinde Meclis’e sevk edileceğini söyledi. Bu yasanın, 140 ülkenin imzaladığı küresel Asgari Kurumlar Vergisi anlaşmasının bir parçası olarak Türkiye’de de temmuz ayından önce yürürlüğe gireceğini belirtti.

Kriz Büyüyor: Hastane Müdürü ve VİP Ekibi Görevden Alındı! Kriz Büyüyor: Hastane Müdürü ve VİP Ekibi Görevden Alındı!

 Vergi Kaçakçılığına Karşı Sert Önlemler

Abdullah Tolu, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın zarar eden ve zarar etmiş gibi gösteren şirketleri de incelemeye alacağını açıkladı. Bu mükelleflerin başkalarına ait IBAN hesapları ve POS cihazlarını kullanıp kullanmadıklarının tespit edileceğine dikkat çeken Tolu, sosyal medyada lüks hayat paylaşanların da denetime tabi tutulacağını ifade etti.

 Sosyal Medya Fenomenleri Radar Altında

Tolu,

"Sosyal medya platformlarında lüks hayatlarını paylaşan ancak vergi mükellefi olmayan ya da düşük vergi ödeyenler maliyenin radarında. Bu kişilerin banka hesapları ve mal varlıkları sorgulanacak, lüks hayatlarının gelirini açıklayamayanlara cezalı vergi tarhiyatı yapılacak"

dedi. Sosyal medya fenomenlerinin de bu kapsamda incelemeye alınacağını belirtti.