Kocaeli Şehir Hastanesi önünde toplanan bir grup sağlık çalışanı, Kocaeli Tabip Odası tarafından düzenlenen bir basın açıklaması sırasında, son dönemlerde artan şiddet olaylarına karşı seslerini yükseltti. Başta doktorlar olmak üzere sağlık çalışanlarının günlük yaşamlarında sıkça maruz kaldığı şiddetin ve saldırıların artık kabul edilemez bir noktaya ulaştığını ifade eden Kocaeli Tabip Odası Başkanı, "Saldırıyı kınıyoruz, çok öfkeliyiz" ifadelerini kullandı.

Protesto eylemi, son olarak Körfez Fatih Mahallesi Aile Sağlığı Merkezi'nde görevli aile hekimlerinin bir hasta ve yakını tarafından şiddete maruz kalmasının ardından gerçekleşti. Bu olay, sağlık çalışanlarının yaşadığı güvenlik sorunlarının ne kadar ciddi olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Eyleme destek veren isimler arasında CHP Kocaeli Milletvekili Muhip Kanko, Kocaeli Baro Başkanı Mehmet Gül, TMMOB Kocaeli İl Temsilcisi, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ali Elma ve Hekimler Birliği Sendikası da yer aldı.

YAŞAMAK VE YAŞATMAK İSTİYORUZ

Kocaeli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ayşe Engin Arısoy basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Biz buradayız. Yapılan saldırıyı kınıyoruz. Çok öfkeliyiz, yetkililerden bir an önce saldırıyı gerçekleştirenlerin cezasını almasını istiyoruz. Meslektaşlarımıza yapılan her türlü şiddeti kınıyoruz. Bizler yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Sağlık sistemi içerisinden çıkılmaz hale geldi, sağlık politikaları bizleri yıpratıyor. Bizler pek çok uyarılarımızı yaptık fakat uyarılar dikkate alınmadan yasalar çıkarıldı.

ÇALIŞMA ŞARTLARIMIZ KÖTÜLEŞİYOR

Sağlıkta şiddete karşı düzenlemeler yapılmıyor, sorunlar artarak devam ediyor, çalışma şartlarımız giderek kötüleşiyor. Sağlık hakkı yok sayılıyor. Değersiz hale getirilen sağlık alanı, şiddete zemin oluşturuyor. Bakanlık sadece twit atmakla yetiniyor. Artık hayatımıza kast edilen saldıranlara karşı twit atmaktan ileri gidecek misiniz? Günde en az 100 sözlü şiddete maruz kalıyoruz. Sağlık Bakanı ve yetkililerin harekete geçmesi için olan olaylar yeterli değil midir? Hayatımıza kast eden bu koşullara izin vermeyeceğiz ve boyun etmeyeceğiz. Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz, mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.

KANUN VE HUKUKTAN YANA OLACAĞIZ

Körfez'de yaşanan olayda arada kalan ve eli kırılan Doktor Ahmet Murat Kazan ise şunları söyledi: "Şiddet her türlüsüne karşı mücadele ediyoruz, mücadele etmeye de devam edeceğiz. Yaşanan olayda 'Kanun var, sen kanundan büyük değilsin' dedim. Fakat bize 'Sen benim kim olduğumu bilmiyorsun' denildi. Biz herşeye rağmen kanun ve hukuktan yana olmaya devam edeceğiz. Olayın yaşandığı gün yanıma bir vatandşımız geldi. Dedim ki 'Herhalde geçmiş olsun' diyecek ama 'Şimdi benim ilacımı kim yazacak?' diye sordu. Kendisine 'Arkadaşlarım hastaneye kaldırıldı, benim de elim kırıkken nasıl ilaç yazabilirim?' diye sordum. Bu soru karşısında bana 'Bu kadar insanı mağdur etmeye hakkınız yok' dedi. Sevgili vatandaşlar sizi mağdur eden biz değiliz, artık sağlık hizmeti alabileceğiniz hekim kalmayacak."

TEK ÇAREMİZ VAR, GREVE ÇIKMAK

CHP Kocaeli Milletvekili Muhip Kanko ise yaptığı konuşmada: "Malasef Türkiye'de gün geçmesin ki sağlık çalışınına şiddet eksik olmuyor. Burada yaşanan olay sonrası başka bir kentte eşini enjeksiyon yaptırmak isteyen vatsndaş, enjeksiyonu yapacak olan sağlıkçının erkek olmadı sebebiyle şiddete başvurdu. Türkiye'de iktidar muhalefetin sesini duymuyor, mecliste bu konuları hep dile getiriyoruz ama muhalefetten geldiği için karşılık bulunmuyor. Üzülerek söylemek durumundayız, artık tek çaremiz var greve çıkmak." ifadelerini kullandı.