Bakan Fahrettin Koca canlı yayında yaptığı açıklamada, algı yapmaya gerek olmadığını savunarak yurt dışına giden hekimlerin de geri dönmek istediğini ifade etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ankara'da gerçekleştirilen Ulusal Sağlık Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı'nda konuştu. 

Burada yaptığı açıklamada,

Şunu kesinlikle belirtmek isterim ki, artık hekimlerimiz kamuda çalışmayı tercih ediyorlar. Hiçbir şekilde yanlış algılara kapılmamalıyız. Ayrıca, yurt dışında bulunan meslektaşlarımızın da ülkemize geri dönmek istediklerini görmekteyiz.

şeklinde konuştu. Bakan Koca, toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Bakan Koca, sağlık alanında çalışan hekimlerin özel sektörden kamuya dönmek istediğini belirterek, "Emin olun artık hekimlerimiz kamuyu tercih ediyor. Hiç algı yapmaya gerek yok. Yurt dışına giden arkadaşlarımız da geri dönmek istiyor. Özel sektörde olan veya muayenehanesi olan arkadaşlarımız da kamuya dönmek istiyor. Bu süreçte bizim açtığımız açıktan atama dışarıdan gelen hekim demek; 11 bin açıktan atamayla hekim geldi, bunun 8 bine yakını sadece uzman böyle bir dönüş tarihte yok." ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, 2022'de 1359 kişinin iyi hal belgesi aldığını ve bunların emniyet kayıtlarını incelediklerini belirterek,

Ak Parti’de Tarihi Değişim Başlıyor: Kabine Bile Bu Tarihten Sonra Değişecek Ak Parti’de Tarihi Değişim Başlıyor: Kabine Bile Bu Tarihten Sonra Değişecek

Her iyi hal belgesi alanın yurt dışına gitmediğini, bunun sadece üçte birinin uzman, üçte ikisinin pratisyen olduğunu gördük. Şu anda güncel olarak yurt dışına giden kişi sayısı 378'e düştü. Yani yurt dışına gidenler geri dönüyor." dedi.

Muayene süresiyle ilgili olarak Bakan Koca, muayene süresinin 10 dakika olduğunu ve 2 dakikalık bir uygulamanın söz konusu olmadığını belirtti. Ayrıca HPV aşısını yerlileştirmek istediklerini ve bu konuda üç firma ile görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.

Bakan Koca, vatandaşların şehir hastanelerine yönelmesinin artışının nitelikli hizmet ve akademik kadronun artışıyla ilgili olduğunu söyledi.

Son olarak, yabancı uyruklu hekimlerin kamu kurumlarında hizmet edebilmesi için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gerektiğini belirterek, "Yabancı uyruklu olup vatandaşımıza kamu kurumlarında hizmet eden bir kişi bile yok. Bu çok net; bu çok istismar ediliyor." şeklinde konuştu.