Çözüm için ise 1 Eylül 2023 itibarıyla arabuluculuk yöntemi zorunlu hale getirildi.

Kamuda Servis Hizmeti Geri Geliyor: Memur-Sen'in Mücadelesi Sonuç Verdi Kamuda Servis Hizmeti Geri Geliyor: Memur-Sen'in Mücadelesi Sonuç Verdi

Arabuluculuk Yöntemiyle Uzlaşma Oranları Artıyor

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un verdiği bilgilere göre, arabuluculuğa giden 6 milyon 223 bin 211 dosyanın yüzde 65’i uzlaşma ile sonuçlandı. Ev sahibi-kiracı uyuşmazlıklarında da yüzde 47 başarı oranına ulaşıldı. Bu yöntemin ilk örneklerinden biri İstanbul Halkalı’da yaşandı.

İstanbul Halkalı’da Kira Anlaşmazlığına Çözüm

7 bin TL kira ödeyen kiracının ev sahibi ölünce kira mirasçılara kaldı. Kiracının ödediği 12 bin TL’lik kira, mirasçılar arasında anlaşmazlığa neden oldu. Mirasçılar kirayı 20 bin TL’ye çıkarmak istese de, arabuluculuk sürecinde çevre emsaller dikkate alındı ve taraflar 15 bin TL kira üzerinde uzlaştı.

Lüks Sitedeki Kira Anlaşmazlığı Maaş Zammıyla Çözüldü

Bir başka arabuluculuk dosyasında ise lüks bir sitede aylık 8 bin TL kirada oturan kiracı, tahliye taahhütnamesine rağmen çıkmak istemedi. Kiracı, mesleki nedenler ve çocuklarının okul durumu gerekçesiyle 2 yıl daha oturmayı talep etti. Arabuluculukta taraflar, kira artışını TÜFE oranında yapma kararı aldı. Kiracının maaş zammıyla uyumlu bir kira artışı yapılması konusunda da anlaşma sağlandı.

Kirada Maaş Zammı Esas Alındı

Taraflar arasındaki anlaşmaya göre kiracı her yıl mart ayında alacağı maaş zammıyla uyumlu olarak kira artışı yapacak. Aynı zamanda tahliye taahhüdü konusunda ikinci bir anlaşmazlık çıkmaması için kiracı, eşiyle birlikte 2026 yılı Kasım ayında noterden yeni bir taahhüt verecek.